Čtvrtek, 28. března 2024

Kořeny stromů v pražských ulicích ochrání podzemní konstrukce

Kořeny stromů v pražských ulicích ochrání podzemní konstrukce

Pražský magistrát mění způsob výsadby stromů v ulicích. Nově je chce dávat do speciálních podzemních plastových konstrukcí, které zabrání zhutňování a stlačování zeminy. Takzvané prokořenitelné buňky stromům usnadní růst a možnost získávat živiny. Tím se prodlouží jejich životnost. ČTK to řekl vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Město kromě stromořadí vysazuje nové lesy a parky, zejména kvůli boji proti suchu a klimatickým změnám.

Při užití nové metody mají stromy větší šanci, že přežijí víc než 15 let, kterých se v ulicích obvykle dožívají. "Prokořenitelné buňky mají výhodu, že kořeny nebudou ve zhutnělé zemi a strom se bude moci vyživovat přirozeně. Nemusí být zaléván po celou životnost, ale předpokládá se zálivka jen prvních pět let, pak už by si měl zvyknout na podmínky, které má," řekl Frantík.

Dosud byly stromy v ulicích vysazovány tak, že se vykopala jáma, navezla zemina a do ní byl strom zasazen. V jejich bezprostředním okolí ale často parkují auta nebo chodí lidé a postupně zeminu stlačují. Kořeny pak nemohou prorůstat a zkracuje se doba, po kterou jsou v půdě živiny. Při nové metodě se také nepoužívá klasická zemina, ale takzvaný strukturovaný substrát.

Plastová konstrukce unese i zatížení auty. "Je na tom možné udělat parkování a ten substrát není stlačován, nedochází ke zhutnění a je tam pořád kyslík a přirozená vlhkost a voda, která naprší, se tam udrží. Prostor pro kořeny je tak trvale chráněn a plast vydrží dlouhé roky," řekl Frantík.

Nová metoda výsadby je sice dražší, ale z dlouhodobého hlediska se městu vyplatí. Stromy nebude potřeba neustále zalévat a nebude je nutné tak často obměňovat, neboť vydrží růst déle. V podzemních konstrukcích jsou nyní stromy vysazovány například v Blanické ulici na Vinohradech.

Problémem výsadby stromořadí jsou husté podzemní inženýrské sítě. Magistrát nyní připravuje několik ulic, kde by se zcela změnilo jejich rozložení. Největší projekt plánuje v ulici Jana Želivského. "Náklady na přeložky sítí převýší náklady na výsadbu stromů, ale je to jedna z mála možností, jak kvalitní zeleň dostat do centra města," řekl Frantík.

Magistrát vysazuje stromy i na okrajích města. V Horních Počernicích vzniká lesopark V Ladech o rozloze 13,5 hektaru. Buduje se také nový les Na Musile v Kunraticích a ve třetí fázi je vznik parku U Čeňku na východním okraji města. Při péči o lesy a parky se postupně mění druhová skladba. Důraz je kladen na listnaté stromy, zejména duby. Problémy má Praha s kůrovcem, který ničí smrky a podle odhadu je do deseti let zcela zlikviduje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů