Pátek, 29. března 2024

V Třebíči se otevře centrum opětovného využití věcí

V Třebíči se otevře centrum opětovného využití věcí

Svazek obcí pro komunální služby bude v Třebíči provozovat takzvané re-use centrum. Bude tím předcházet odkládání ještě použitelných věcí mezi odpad. Výtěžek z opětovného využití funkčních elektrospotřebičů, nábytku či nádobí bude příjmem útulku pro opuštěná zvířata. Novinářům to dnes řekli představitelé třebíčské radnice.

Centrum pro druhou šanci věcem bude fungovat v Hrotovické ulici v hale za sídlem společnosti Esko-T, která je servisní organizací svazku. Halu je ještě nutné stavebně upravit, centrum tak bude zprovozněné na konci letošního či na začátku příštího roku, řekl místostarosta Pavel Janata (KDU-ČSL).

Použitelné věci, které lidé z obcí, jež jsou členy svazku, odloží, si jiní budou moci odnést zdarma nebo koupit. Podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) bude jejich cena symbolická, 50 či 100 korun. Nepoužitelné vybavení domácností bude možné jako odpad uložit na sousedním sběrném dvoře. "Toto je jedna z aktivit, které jsou součástí veškerých možných snah o minimalizování vzniku odpadu. To, co se odevzdá na re-use centrum, není považované za odpad," řekl Janata.

Svazek vznikl v roce 1992 a podle informací na svém webu má 166 členů z Třebíčska a okrajových částí Znojemska a Jihlavska. Vybudoval skládku odpadů v Petrůvkách, kompostárnu a třídírnu velkoobjemového odpadu nebo síť sběrných dvorů.

Re-use centra už fungují v několika českých městech. Lidé mohou dát druhou šanci nezničeným věcem v Brně, Heřmanově Městci či Chrudimi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů