Sobota, 20. dubna 2024

Na Havaji navzdory pandemii naměřili rekordní koncentraci CO2

Na Havaji navzdory pandemii naměřili rekordní koncentraci CO2

Stoupající trend v atmosférické koncentraci oxidu uhličitého letos pokračuje i přes pokles emisí spojený s opatřeními proti šíření koronaviru. Meteorologická observatoř na sopce Mauna Loa na Havajských ostrovech v květnu opět zaznamenala rekordní podíl tohoto skleníkového plynu v ovzduší, informovaly dnes zahraniční zpravodajské weby.

Koncentrace CO2 bývá nejvyšší právě v pátém měsíci roku a tentokrát podle amerických vědců dosáhla hodnoty 417,1 částic na milion, zatímco loni byl měsíční průměr necelých 415. Deník Washington Post napsal, že oxidu uhličitého je aktuálně v atmosféře nejvíce v dějinách lidstva, a pravděpodobně také nejvíce za poslední tři miliony let.

Meteorologové zaznamenali nárůst i přesto, že v mnoha zemích bylo v souvislosti s bojem proti covidu-19 pozorováno zpomalení emisí. Americký Národní úřad pro oceán a ovzduší (NOAA) a výzkumný ústav Scripps Institution of Oceanography ovšem vysvětlují, že tento pokles nevyvažuje značné sezónní výkyvy v koncentraci CO2, které jsou způsobeny reakcí rostlin a půdy na meteorologické faktory.

"Zpráva, že reakce na koronavirovou pandemii neměla větší vliv na úroveň CO2, možná lidi překvapí. Ale hromadění CO2 je trochu jako skládka s odpadem. S tím, jak jej vypouštíme, se dál hromadí. Krize přinesla zpomalení emisí, ale ne takové, aby se to na Mauna Loa znatelně projevilo. Víc bude záležet na tom, jakou trajektorií se vydáme v návaznosti na tuto situaci," řekl profesor Ralph Keeling ze Scripps Institution of Oceanography.

Ústav uvedl, že růst hodnot registrovaných na Havaji by se zpomalil až po šesti až 12 měsících, kdy by emise oxidu uhličitého byly oproti normálu nižší zhruba o 25 procent. Mezinárodní tým vědců minulý měsíc publikoval studii, která pro letošní rok předpovídá meziroční pokles emisí CO2 maximálně o sedm procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů