Pátek, 29. března 2024

Fond Akademie věd podpoří mladé rostlinné biology

Fond Akademie věd podpoří mladé rostlinné biology

Studenty a mladé vědce, kteří se věnují rostlinné biologii, podpoří Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV). Ústav založil nový nadační fond pojmenovaný na počest vědce Jaroslava Tupého, který v AV působil řadu let. První z podpořených projektů se věnují výzkumu medicínsky zajímavých látek z kapradin a vývoji nových sloučenin odvozených z rostlinných hormonů. AV o tom informovala v dnešní tiskové zprávě.

Jaroslav Tupý byl podle AV špičkovým odborníkem hned v několika oblastech. Patřil k průkopníkům molekulární biologie pylu, pracoval v několika rozvojových zemích jako expert na biochemii kaučukovníku a zvyšování produkce latexu. Téměř půlstoletí se také věnoval šlechtění jabloně na odolnost vůči chorobám. Vedoucí šlechtitelské stanice ÚEB Radek Černý řekl, že se Tupému podařilo navázat spolupráci se zahraničními partnery, skrze které AV prodává licence na množení a prodej odrůd do celého světa. Podle AV byl sice fond založen už předloni, naplno však začíná fungovat až letos.

Prvními podpořenými studenty jsou Antonio Pavičić z ÚEB a Markéta Fuksová, která studuje na Univerzitě Palackého v Olomouci.

"Hlavním cílem mého projektu je hledat v evropských kapradinách látky s protirakovinnou, protizánětlivou nebo protiparazitární aktivitou. Příspěvek od nadačního fondu pokryje nejdůležitější materiál pro výzkum a také prezentaci výsledků na mezinárodní konferenci," uvedl Pavičić.

Fuksová bude připravovat nové sloučeniny odvozené od rostlinných hormonů giberelinů. Ty by se daly využít pro kontrolu vývoje květů a plodů u rajčat. Studentka řekla, že díky příspěvku může absolvovat měsíční stáž na Katolické univerzitě v Lovani. "V rámci pobytu posunu svůj výzkum, dosud soustředěný primárně na chemickou syntézu, i do biologické sféry," podotkla.

Podle AV o příspěvek na realizaci konkrétního projektu mohou žádat vysokoškolští studenti a studentky spolupracující s ÚEB a také, především mladí, vědci a vědkyně, kteří pracují v ústavu. Akademie věd založila fond za podpory americké firmy Varieties International LLC.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů