Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha má třicetimetrové spadiště odpadních vod

Praha má třicetimetrové spadiště odpadních vod

Městská Pražská vodohospodářská společnost (PVS) nechala za 46 milionů korun postavit nové spadiště, kde odpadní vody padají z výšky 27 metrů, aby se dostaly na úroveň Vltavy. Šachta je podle zástupců firmy v Evropě unikátní svoji konstrukcí, která využívá spirálovitou skluzavku, díky které při zvýšeném průtoku odpadních vod nevzniká ve stoce škodlivá mlha. Novinářům to dnes řekli zástupci PVS a magistrátu.

Pražská kanalizační síť má velké výškové rozdíly a odpadní vody je nutné přivést na úroveň Vltavy do Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Právě k tomu slouží nová šachta, která vznikla v Libni místo původního spadiště. Celkově je hluboká 36 metrů, voda padá z výšky 27 metrů.

Předseda představenstva PVS Pavel Válek řekl, že toto spadiště je největší a nejvýznamnější v Praze. Stavba je součástí celkové rekonstrukce kanalizačního sběrače v ulici Nad Novou Libní, která stála celkem 158 milionů korun bez DPH.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) ve starém spadišti se z dopadajících odpadních vod tvořil aerosol podobně, jako když vzniká mlha pod vodopádem. V případě odpadních vod je nicméně aerosol toxický a poškozuje kanalizační síť. Řešením je nová spirálovitá konstrukce, kdy při nízkém průtoku padá voda přímo, ale při vyšším stéká po spirálově umístěných stupních a na konci tak ani při velkých deštích nevzniká aerosol. Projektant před samotnou stavbou funkčnost nové konstrukce vyzkoušel na fyzikálním modelu s pomocí výzkumníků ČVUT.

Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3500 kilometrů. PVS je stoprocentně vlastněná Prahou a stará se o vodohospodářskou infrastrukturu. Do postupné obnovy kanalizační sítě město každý rok investuje přes dvě miliardy korun. Distribuci vody mají na starosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které většinově vlastí firma Veolia a magistrát v ní před časem získal 49 procent akcií za 1,75 miliardy korun. Součástí dohody je opce na odkup zbylých 51 procent akcií v roce 2028, kdy firmě skončí smlouva s PVS na pronájem vodovodní infrastruktury.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů