Sobota, 20. dubna 2024

Maďarsko na ekologické cestě

Maďarsko na ekologické cestě

Maďarsko se vydává ekologickou cestou "smart city" technologií. MERCOR DUNAMENTI Zrt. exkluzivně využívá nanotechnologii FN NANO(R)

V září loňského roku se na půdě českého velvyslanectví v Budapešti konalo setkání starostů českých a maďarských partnerských měst a obcí, kde byly ve spolupráci s CzechTrade představeny produkty a nabídky více než deseti českých inovativních společností. Jednou z nejmodernějších technologií, které zde byly předvedeny v praxi, byla nátěrová, patentovaná, fotokatalytická nano technologie FN NANO(R) zastoupená jejím autorem Ing. Janem Procházkou, Ph.D.

České velvyslanectví aplikovalo na budovu zastupitelského úřadu fotokatalytický nátěr FN NANO(R), díky kterému jsou kompenzovány emise z všech automobilů velvyslanectví. Tato Nanowall je první malá demonstrační ukázka moderní urbanistické ekologie, jelikož tento speciální nátěr čistí nejenom sám sebe, ale také odstraňuje emise z ovzduší.

Toto ekologické řešení přilákalo také pozornost maďarské firmy MERCOR DUNAMENTI Zrt., která je lídrem v protipožární ochraně budov a stala se exklusivním partnerem FN NANO s.r.o. pro Maďarsko.

"Jsme velmi rádi, že dalším krokem ke zlepšování životního prostředí v EU je navázání obchodní spolupráce společnosti FN-NANO s.r.o právě s maďarskou firmou MERCOR DUNAMENTI Zrt., která má rozsáhlé zkušenosti se speciálními úpravami budov a povrchů", říká ředitel firmy Michal Krabec a dodává: "S pomocí technologie FN NANO(R) bude moci vytvořit aktivní plochy v interiéru s funkcí čističky vzduchu, která s maximální účinností odstraňuje zápachy, toxické škodliviny, alergeny a výrazně snižuje riziko přenosu infekcí vzduchem. V exteriéru aktivní nátěry budou mít ekonomický přínos jako samočistící ochrana proti usazování mikroorganismů a špíny s garancí funkčnosti deset let i více, ale je zde i nezanedbatelný ekologický efekt likvidace škodlivých látek jako jsou výfukové plyny ze znečištěného vzduchu.

Společnost Mercor Dunamenti Zrt. se chce zaměřit především na zlepšení podmínek v prostorách zdravotnických zařízení, na ochranu pacientů i zdravotníků před infekcemi a omezení výskytu rezistentními bakterií. Základem je snížit přenos "airborne" infekcí až o 70 % s pomocí speciálně vyvinutého nano nátěru FN(R)1 BioMax, ale i systémové aplikace dalších produktů FN NANO(R). Pomocí této mimořádně účinné nanotechnologie pro prevenci nákaz a odstraňování pachů plánuje Mercor Dunamenti Zrt. vytvářet zdravější a bezpečnější vnitřní prostředí ve zdravotnických zařízeních, hospicích a LDN zařízeních. Fotokatalytické nano nátěry FN NANO(R) neuvolňují žádné látky do životního prostředí, ale naopak z něho odstraňují škodliviny a odpařené desinfekční prostředky.

FN NANO(R) fotokatalytické nátěry umožňují ekologii a ekologickou zodpovědnost v praxi.

Dekontaminaci ovzduší lze vnímat jako významný prvek integrovaného systému preventivní ochrany veřejného zdraví obyvatelstva. Budovy i další stavby opatřené technologií FN NANO(R) již dnes vyčistí ročně miliardy kubických metrů vzduchu, a přitom zůstávají dlouhodobě čisté.

Nový technologický prvek - schopnost odrážet tepelnou radiaci napomáhá ochlazovat města v horkých letních dnech a likvidovat emise. Zároveň tím snižuje energetické nároky budov na klimatizaci v letním období a náklady na údržbu fasád.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů