Čtvrtek, 28. března 2024

Velký vaječný podvod: České drůbežárny značí klecová vejce jako podestýlková

Velký vaječný podvod: České drůbežárny značí klecová vejce jako podestýlková

Čeští drůbežáři klamou spotřebitele, zjistili Reportéři České televize. Videa ze dvou českých drůbežářských závodů ukazují, že dochází k záměrnému míchání vajec od slepic chovaných v klecích a na podestýlce. Vejce klecová jsou tak podvodně označována jako podestýlková, díky čemuž je mohou drůbežáři prodávat za vyšší cenu. Zjištění přichází v době, kdy poslanci rozhodují o budoucnosti klecových chovů slepic v Česku.

Někteří čeští drůbežáři obcházejí legislativu, která jim ukládá značit vajíčka číslicí podle způsobu chovu slepic. Jako podestýlková vejce označují v některých případech i ta z klecí. Potvrzují to investigativní záběry ze dvou českých drůbežáren, které ve své včerejší reportáži identifikovali Reportéři ČT.

,,Podestýlka je značená dvojkou a klecovina trojkou. Jenom podle toho poznáš, že je to podestýlka, nebo klec. Ale když jsou velký objednávky, tak se to nedá udělat. Takže normálně mašina to značí na dvojky všechno a jede se," vysvětluje zaměstnankyně drůbežárny na jednom z pořízených záběrů. ,,To se ty podestýlkové a klecové míchají?" ptá se autor v dalším podniku. ,,Jo, jo," potvrzuje zaměstnankyně. Vzhledem k tomu, že vejce od slepic chovaných na podestýlce vykupují supermarkety za vyšší cenu než ta klecová, producentům se vyplatí vejce mixovat, a spotřebitele tak podvádět.

Zjištění navíc přichází v době, kdy se poslanci zabývají návrhem zákona, který by mohl zcela zakázat klecový chov slepic na území České republiky od roku 2027. Legislativní návrh již prošel druhým čtením, a poslanci tak o jeho definitivním schválení, nebo zamítnutí budou hlasovat pravděpodobně už tento pátek.

,,Odpůrci zákazu se ohánějí tím, že si prý v obchodě může každý vybrat. Nová zjištění ukazují, že je to iluze. Dokud bude možné, aby měla drůbežářská firma zároveň chov v klecích i na podestýlce, k míchání a podvodnému značení bude docházet a žádná kontrola to neodhalí. Zabránit tomu můžeme jen úplným zákazem klecového chovu. Je proto na čase, aby se politici přestali vymlouvat a zákaz schválili," vysvětluje Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ - Obránci zvířat. Spolek se v souvislosti s kauzou rozhodl spustit web www.vajecnypodvod.cz, který o nekalých praktikách drůbežářů informuje.

Návrh na zákaz klecových chovů slepic má podporu mezi koaličními i opozičními poslanci. Na posledním jednání zemědělského výboru však přijat nebyl, proti byli všichni poslanci hnutí ANO.

,,Je to další argument pro to, abychom klecové chovy zakázali. Často zaznívá, že taková úprava není nutná, protože lidé si stejně nepřejí kupovat vejce z klecových chovů [...]. Ale tohle je právě ten důvod udělat legislativní úpravu, protože se přímo nabízí, že by si někteří nepoctiví chovatelé takto přilepšovali," uvedl pro Reportéry ČT poslanec ČSSD Roman Sklenák.

,,Kontrola nemůže být u všeho. Je pochopitelné, že někteří vlastníci jsou sváděni k tomu využít těchto mezer, že na ně kontrola nedohlédne vždy. Právě ten zákaz by přispěl k tomu, že by se něco takového už nemohlo dít," sdělila Reportérům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Obránci zvířat v souvislosti s nadcházejícím hlasováním už začali vyzývat veřejnost, aby apelovala na poslance pomocí e-mailů. Spustili také kampaň Měsíc v kleci, v rámci níž se v kleci umístěné na Malostranském náměstí střídají dobrovolníci, aby tak poukázali na nepřijatelné podmínky takto chovaných slepic. Podle posledního průzkumu společnosti PPM Factum si úplný zákaz klecových chovů přeje 78 % Čechů, podpora přitom v čase roste.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů