Úterý, 16. dubna 2024

Vatikán vyzval katolíky aby neinvestovali do fosilních paliv

Vatikán vyzval katolíky aby neinvestovali do fosilních paliv

Vatikán dnes vyzval katolíky, aby se vyhnuli investicím do zbrojního průmyslu a do společností, které profitují z prodeje a spalování uhlí, ropy a zemního plynu. Mají prý také sledovat firmy působící například v těžebním průmyslu, zda neničí životní prostředí.

Výzva je součástí příručky o 225 stranách vydané k pátému výročí encykliky Laudato si' (Pochválen buď) papeže Františka, v níž odsoudil drancování životního prostředí a vyslovil se pro lepší péči o přírodu, život a bezbranné lidi. Dokument podle agentury Reuters obsahuje příklady praktických kroků vedoucí k dosažení cílů encykliky, která podpořila dohody vedoucí k omezování globálního oteplování a varovala před nebezpečími, jaké s sebou nese změna klimatu. V části dokumentu věnované financím se uvádí, že lidé "mohou přispět k přispět k pozitivním změnám, ... když nebudou investovat do společností, která nesplňují určité parametry". Jde o respekt k lidským právům, zákaz dětské práce a ochranu životního prostředí.

Dokument také nabádá katolíky, aby bránili právo místních lidí vyjádřit se k tomu, jestli jejich země může být využita k těžbě ropy nebo jiných surovin a právo postavit se firmám, která způsobují přírodní katastrofy a nadužívají přírodní zdroje, například lesy. Poukazuje na to, že zatímco chudí "jsou nejméně odpovědní za globální oteplování, jsou nejzranitelnější co do jeho následků".

Agentura AP připomíná, že i Vatikán sám přijal některá opatření pro ochranu životního prostředí: voda ve fontánách se recykluje a zaměstnanci Svatého stolce si mají do jídelny nosit vlastní hrnečky, aby omezili využívání jednorázových plastových kelímků. V astronomické observatoři patřící Vatikánu, která leží v americkém státu Arizona, byly instalovány solární panely.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů