Čtvrtek, 28. března 2024

EK bude podporovat využívání vodíku jako zdroje energie

EK bude podporovat využívání vodíku jako zdroje energie

Evropská komise (EK) bude v příštích letech podporovat nahrazení části fosilních zdrojů energie vodíkem, který má podle jejích představ pomoci evropským zemím v přechodu ke klimaticky čistému hospodářství. Podle dnes zveřejněného plánu chce Brusel prosazovat využívání ekologicky vyrobeného vodíku zvláště v odvětvích, kde nebude efektivně možné nahradit "nečisté" zdroje elektřinou.

Země Evropské unie se zavázaly, že do poloviny století dosáhnou takzvané klimatické neutrality, tedy vyvážení všech zbývajících emisí skleníkových plynů například výsadbou stromů. Vodík má být jedním ze zdrojů, které pomohou tento cíl splnit.

Evropský průmysl už v současnosti každoročně využívá několik milionů tun vodíku, většinou ale jde o látku získanou ze zemního plynu ne zcela ekologickým způsobem. Komise plánuje zahájit podporu takzvaného zeleného vodíku vyráběného pomocí solární a větrné energie. Přechod k jeho výrobě chce rozfázovat do tří období.

Od letoška do roku 2024 chce unijní exekutiva podpořit instalaci elektrolyzérů vyrábějící obnovitelný vodík. Zařízení mají mít kapacitu nejméně šest gigawattů a produkovat až milion tun vodíku. V dalších šesti letech by systém na výrobu vodíku měl mít kapacitu nejméně 40 gigawattů a produkovat deset milionů tun. Po roce 2030 by se pak vodík měl začít vyrábět ve velkém a být pevnou součástí energetického systému.

"Nová vodíková ekonomika se může stát motorem růstu a pomoci nám překonat hospodářské škody způsobené nemocí covid-19," podotkl dnes místopředseda EK Frans Timmermans odpovědný za klimatické plány komise.

Podle unijní exekutivy by vodík mohl podpořit dekarbonizaci průmyslu, dopravy, výroby energie či stavby a provozu budov v celé Evropě. Komise chce výrobu vodíku podpořit prostřednictvím investic, podpory výzkumu a také nových předpisů, které by mohly produkci a využívání vodíku zvýhodnit.

Brusel odhaduje, že celkové veřejné i soukromé investice do vodíkového průmyslu dosáhnou do poloviny století několik set miliard eur.

Petr Kupec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů