Sobota, 20. dubna 2024

Růst ceny elektřiny kvůli povolenkám zbrzdí nižší aktivita

Růst ceny elektřiny kvůli povolenkám zbrzdí nižší aktivita

Růst ceny elektřiny kvůli drahým emisním povolenkám bude brzdit nižší ekonomická aktivita po opatřeních proti šíření koronaviru. Shodla se na tom většina dodavatelů a analytiků, které dnes ČTK oslovila. Agentura Reuters informovala, že ceny emisních povolenek v Evropské unii se dnes vyšplhaly na maximum za 14 let a nacházely se mírně nad 30 eury za tunu.

"Nárůst cen emisních povolenek se promítne do zdražení silové elektřiny. Tato komodita však s nejvyšší pravděpodobností vykáže více tlumený cenový vzestup, jelikož ji ovlivňuje i celková ekonomická aktivita. Ta se sice v posledních měsících normalizuje, její návrat na předkrizové úrovně však potrvá delší dobu," uvedl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Zdražování povolenek obecně znamená pro evropské elektrárny a továrny dodatečné náklady při spalování fosilních paliv, což má vliv mimo jiné i na ceny elektřiny. Cílem systému obchodování s emisními povolenkami je snižování emisí skleníkových plynů. Cena povolenky s vypořádáním v prosinci 2020 dnes ráno vystoupila až na 30,13 eura, nejvýše od roku 2006. Podle obchodníků stojí za zdražováním kombinace faktorů, včetně zhoršeného výhledu u produkce větrné energie a příznivého vývoje na akciových trzích.

"Velkoobchodní ceny elektřiny během pandemie sice krátkodobě poklesly, ale zase se vrátily na úroveň před jejím vypuknutím. Nyní se na pražské burze pohybují přibližně na úrovních z letošního února. Důvodem je právě rostoucí cena povolenky, která spadla během krize až k 15 eurům, ale nyní je zhruba na dvojnásobku," doplnil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podle něj za tím stojí pokračující snaha Evropy chránit klima, což cenu povolenek zvyšuje a zároveň snižuje atraktivitu výroby elektřiny z fosilních zdrojů.

"Spotřeba elektřiny celkově klesá, a to nejen kvůli koronaviru, ale již od minulého roku kvůli slabému německému průmyslu. Obnovitelné zdroje jsou v letošním roce obzvláště štědré, což dále oslabuje poptávku po povolenkách. Výsledkem je tedy dramatický nárůst přebytků povolenek na trhu," sdělila mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že Evropská komise navíc výhledově plánuje rozšíření systému emisních povolenek také v oblastech letecké a námořní dopravy. "Zatížení letecké a námořní dopravy povolenkami může vést ke zdražení letenek či zboží z dovozu, které je přepravováno námořní cestou. Růst cen povolenek by tak byl indikátorem nejen možného zdražování elektřiny jako doposud, ale také právě letenek nebo dováženého zboží typu ovoce, oblečení nebo třeba elektroniky," dodal Kovanda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů