Čtvrtek, 28. března 2024

Karlovarský kraj získá na nákup ekologických autobusů 560 mil. Kč

Karlovarský kraj získá na nákup ekologických autobusů 560 mil. Kč

Karlovarský kraj dostane na nákup autobusů na stlačený plyn CNG pro veřejnou dopravu téměř 560 milionů korun. Uspěl se čtyřmi projekty při žádosti o evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Vedení kraje pořídí 150 autobusů ve dvou velikostech, což umožní výměnu vozidel v regionu. Uvedl to v tiskové zprávě náměstek hejtmana Martin Hurajčík (ANO).

"Na projektu jsme pracovali více než 2,5 roku. Už v roce 2017 jsme přehodnotili původní záměr kraje vyhlásit velký tendr na provozovatele regionální autobusové dopravy rozdělený do čtyř částí. Chtěli jsme totiž i nadále spolupracovat s malými a středními podniky, které autobusovou dopravu pro kraj provozují, místo toho, aby zanikly a lidé přišli o práci," řekl Hurajčík.

Původní výzva v rámci IROP obsahovala podmínku, že žadatel o dotaci musí být zároveň provozovatel autobusů. Kraj ale vyjednal u Evropské komise výjimku, díky níž by region mohl nakoupit autobusy a pak je dát do správy dopravcům, kteří veřejnou dopravu v regionu zajišťují.

"Díky výjimce od Evropské komise jsme nakonec dosáhli toho, že kraj získá do vlastnictví nové moderní, ekologické, nízkopodlažní, bezbariérové, klimatizované autobusy s moderním odbavovacím a informačním systémem na CNG pohon," uvedl Hurajčík.

Vedení kraje následně vypíše výběrové řízení na dodavatele autobusů a také na provozovatele ve třech oblastech kraje. "Ve čtvrté oblasti jsme připraveni jednat o smlouvě s malými a středními podniky," dodal náměstek.

Z krajského rozpočtu půjde na pořízení autobusů příspěvek ve výši deseti procent, kraj také zaplatí DPH. Celkové náklady projektu tak dosáhnou téměř 800 milionů korun.

Dotační program na nákup nízkoemisních a bezemisních vozidel je určený pro regiony postižené těžbou uhlí, tedy Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Podle Hurajčíka jde o jeden z největších projektů veřejné dopravy v historii Karlovarského kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů