Čtvrtek, 28. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 22. červenci 2020

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 22. červenci 2020

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem mírně zhoršil a byl celkově normální. Hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR v průměru mírně klesala. Počet pramenů, u kterých bylo dosaženo silného či mimořádného sucha, se oproti minulému týdnu zvýšil a tvoří 40 % všech objektů.

V uplynulém týdnu se vyskytovaly srážky převážně z bouřek, největší srážkové úhrny byly zaznamenány během 19. a 20. 7., kdy úhrny dosahovaly ojediněle i 30 mm/hod (Ostrava). Celkové úhrny za uplynulý týden byly většinou do 70 mm (zejména ve východní části republiky). Průtoky ve vodních tocích jsou setrvalé či mírně klesající. Ve východní části České republiky jsou průtoky převážně nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým průměrem pro měsíc červenec, naopak průtoky v západní části České republiky na území ve správě Povodí Ohře (35 - 62 %), a částečně také na území ve správě Povodí Vltavy (dílčí povodí Berounky 10 - 90 %) a Povodí Labe (severozápadní část území 45 - 60 %) jsou podprůměrné.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 80 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů