Pátek, 29. března 2024

Arnika zjišťuje znečištění pražských vod jedy z elektroodpadu a hasicích pěn

Arnika zjišťuje znečištění pražských vod jedy z elektroodpadu a hasicích pěn

Zástupci spolku v těchto dnech odebírají vzorky vody a říčních sedimentů, které nechají otestovat na obsah bromovaných zpomalovačů hoření[i] a perfluorovaných látek. Toxické látky často kontaminují vody a ryby a následně se dostávají do potravin. Arnika zveřejní výsledky analýz v listopadu letošního roku.

,,Zpomalovače hoření a perfluorované látky způsobují vážné zdravotní problémy. V dnešní době je stále najdeme ve spotřebním zboží, domácnostech nebo kancelářích. Jsou doslova všudypřítomné. Jediným řešením, jak se jim vyhnout, je globální zákaz používání při výrobě nebo výrazné omezení. Naším cílem je nyní prověřit, v jaké míře znečišťují životní prostředí kolem nás," říká Karolína Brabcová z Arniky.

Vzorky vody a říčních sedimentů zástupci Arniky odebrali z Kopaninského potoka, Motolského rybníka a několika míst Vltavy.

Bromované zpomalovače hoření se do životního prostředí dostávají z elektroodpadu, z provozů, kde se elektronika vyrábí a také ze stavebního materiálu a kontaminují potravní řetězec. Tyto látky poškozují imunitu, způsobují hormonální poruchy a jsou spojené se sníženou inteligencí a soustředěním u malých dětí. Kvůli toxicitě jsou dnes zakázány, přesto starší výrobky ošetřené bromovanými zpomalovači řada lidí stále využívá, částečně se k nám vrací recyklací.

Perfluorované látky (PFAS) se pro své voděodolné a nepřipékavé vlastnosti využívají v potravinových obalech, kuchyňském nádobí zejména z teflonu nebo nepromokavých tkaninách (např. Gore-Tex). Do přírody se dostávají z odpadu, omývání ošetřených výrobků nebo praní textilu. Největším zdrojem jsou však hasicí pěny, proto Arnika změří obsah látek v Kopaninském potoce v blízkosti Letiště Václava Havla, kde často probíhají pravidelná cvičení záchranných složek. PFAS jsou vysoce toxické pro zvířata, kterým mohou poškozovat játra, narušit rozmnožování nebo vývoj plodu. V přírodě se téměř nerozkládají a předpokládá se, že i na lidi budou mít toxické účinky, včetně karcinogenních.

Z asi 6000 PFAS jsou zakázány zatím jen dvě nejznámější skupiny látek známé pod názvem PFOA[ii] a PFOS[iii] a jejich příbuzné sloučeniny. Evropská unie proto během letošního roku představí akční plán regulace celé skupiny organických látek a materiálů s obsahem fluoru. Dánské úřady jsou mnohem napřed a v minulém týdnu zakázaly používání všech PFAS v papírových obalech na potraviny.

Arnika výzkum provádí v rámci projektu Voda živá financovaného hlavním městem Prahou.

Odběr vzorků v Motolském rybníce (FOTO: Martin Holzknecht / Arnika)

[i] Více o bromovaných zpomalovačích hoření: https://arnika.org/bromovane-zpomalovace-horeni-288

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů