Pátek, 29. března 2024

Energeticky úsporná domácnost? Můžete ji mít i vy. Co pro to musíte udělat?

Energeticky úsporná domácnost? Můžete ji mít i vy. Co pro to musíte udělat?

Pravidelné výdaje za energie tvoří podstatnou část celkových výdajů domácnosti, ale při troše snahy je snížíte na nezbytné minimum. Přidejte se k lidem, kteří své domovy učinili energeticky úspornějšími - prozradíme vám, jak na to.

Vyměňte staré žárovky za moderní ,,LEDky"

Zřejmě nejjednodušším a současně velmi levným způsobem, jak snížit energetickou náročnost domácnosti, je pořízení LED osvětlení. LED světla jsou k dostání v různých podobách - jako žárovky, bodové reflektory či pásky a při svícení spotřebují naprosté minimum energie. Oproti klasickým žárovkám jsou úspornější a zároveň se chlubí výrazně delší životností i odolností proti mechanickým nárazům.

V minulosti bylo LED osvětlení poměrně drahou záležitostí, dnes jsou ceny světelných zdrojů mnohem nižší a návratnost investované částky mnohem kratší.

Pořizujte si energeticky úsporné spotřebiče

Spotřebič, které je na první pohled levný, vás může v konečném součtu připravit o mnohem více peněz než o poznání úspornější varianta, jejíž cenovka není tak sympatická. Pokud při výběru zohledníte energetickou náročnost (údaje najdete na energetickém štítku), uděláte rodinnou kasu dobrou službu.

Chcete-li z dlouhodobého hlediska ušetřit, zaměřte se na sortiment v energetických třídách A++ a A+++. Pozor si dejte především na větší spotřebiče, které ,,jedou nonstop", tedy na chladničku a mrazák.

Široké spektrum velmi kvalitních a současně energeticky úsporných spotřebičů najdete například v e-shopu Electronic-star.cz. Před nákupem se nezapomeňte podívat na aktuální slevy Electronic-star v přehledu na Futuriko.cz.

Pokud vás od nákupu energeticky úsporných spotřebičů odrazuje vyšší pořizovací cena, poohlédněte se po zboží 2. jakosti. Jedná se o spotřebiče s kosmetickou vadou, která vznikla například ve výrobě nebo při manipulaci ve skladu - jedná se však pouze o drobný estetický nedostatek. Z hlediska kvality a funkčnosti jsou na tom tyto výrobky naprosto v pořádku. Slevové kódy na 2jakost najdete na slevonakup.cz.

Zvažte změnu zdroje tepla

Zdaleka největší část výdajů za energie tvoří výdaje za teplo. Máte-li možnost změny stávajícího zdroje za úspornější, udělejte to. Jednoznačně nejdražším způsobem vytápění je vytápění elektřinou. Sekunduje mu plyn, kterým topí každá druhá domácnost. Protopené částky je velmi často zbytečně vysoká, za což může nízká účinnost klasických kotlů. S mnohem větší účinností (až 110 %) pracují moderní kondenzační kotle.

Mimo to se porozhlédněte na trhu dodavatelů energií a porovnejte jednotlivé energetické tarify. S trochou štěstí narazíte na nabídku, která je mnohem výhodnější než ta, kterou aktuálně využíváte. Přechod k levnějšímu dodavateli není komplikovaný a prakticky každý z dodavatelů poskytuje kompletní servis včetně vyřízení veškerých formalit.

Zdroj obrázku:
Artazum / Shutterstock.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů