Pátek, 19. dubna 2024

Luxusní obchod Selfridges začne půjčovat oblečení

Luxusní obchod Selfridges začne půjčovat oblečení

Britský luxusní obchodní dům Selfridges začne půjčovat, recyklovat a opravovat oblečení a vydá se i na pole secondhandového podnikání. Rozhlasové stanici BBC to řekla generální ředitelka Anne Pitcherová, podle níž firma reaguje na poptávku zákazníků po udržitelnější módě.

Půjčování oblečení na svatbu už je zavedená služba, ale u běžného typu oděvů tomu tak zatím není. První podniky, které se ji rozhodly nabízet, se ale už v Číně, v Evropě a ve Spojených státech v posledních letech objevují.

Selfridges, který je Čechům známý mimo jiné díky výpravnému historickému televiznímu seriálu Pan Selfridge, který vysílala Česká televize, zdůrazňuje, že jeho snaha není jen marketingovým tahem. Jméno Selfridges se podle Pitcherové má stát synonymem pro cirkulární ekonomiku, neboli oběhové hospodářství, a tedy pro udržitelné životní prostředí.

Zákazníci Selfridges si tak brzy budou moci nechat za poplatek opravit oblečení, boty, tašky nebo šperky. Služba se bude vztahovat na zboží zakoupené v Selfridges i jinde.

Půjčit si oblečení bude možné na čtyři, osm, deset nebo 20 dní. Zákazníci také získají možnost vyměnit své nošené designové oděvy za kredity, které budou moci uplatnit při nákupu nového zboží v Selfridges.

Půjčování oděvů testují i oděvní řetězce. Doma ve Švédsku jej od loňska nabízí i v Česku působící švédská společnost Hennes & Mauritz (H&M).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů