Pátek, 29. března 2024

Ústav: Kde jsou přemnožení hraboši, neměly by být meziplodiny

Ústav: Kde jsou přemnožení hraboši, neměly by být meziplodiny

Zemědělský ústav nedoporučuje zemědělcům v létě a na podzim zakládat porosty meziplodin v místech, kde jsou přemnožení hraboši. ČTK to dnes sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Ústav podle ní pak připravuje ještě další opatření na využití prostředků proti hlodavcům. Zemědělský svaz ČR vnímá možnost odložení vysetí těchto plodin pozitivně, sdělil v reakci mluvčí svazu Vladimír Pýcha. Meziplodiny se na orné půdě vysévají časově mezi dvěma hlavními plodinami, aby zlepšily půdní podmínky.

"Z důvodu pokračující gradace hraboše na různých místech ČR je zásadní nevytvářet v době před setím a v době vzcházení ozimých plodin na orné půdě dočasné porosty, které hrabošům slouží jako přechodné útočiště a poskytují jim potravu a úkryt pro rozmnožování," uvádí ústav. Chybějící meziplodiny jsou pak podle nich jednou z účinných nechemických metod ochrany před nárůstem hraboších populací. Ústav také čeká na stanovisko ministerstva zdravotnictví, připravuje povolení na pokládání jedu na hlodavce na půdu.

"Založení porostu meziplodin vyžaduje náklady, které po zničení porostu přijdou vniveč. Pozitivně tedy vnímáme možnost odložení vysetí těchto plodin. Jednak se tím pomůže ke snížení početních stavů hrabošů, jednak se zabrání zbytečně vynaloženým nákladům. Odložení výsevu navíc umožní zajistit pokryv povrchu pozemku v následném období se sníženým rizikem jeho poškození," sdělil ČTK Pícha.

Přemnožení hraboši letos poškodili ve Středočeském a Ústeckém kraji 80 až 90 procent úrody. Zemědělci proto volají po možnosti použít proti hlodavcům jed. Návrat k plošnému používání jedu Stutox podle nich bude možností, jak ochránit ozimy. Ty zemědělci sejí převážně v září. Hraboši působí škody i na Chrudimsku, kde zlikvidovali minimálně 30 procent úrody. Na Královéhradecku dramatické přemnožení hlodavců nezaznamenali, přesto by řada zemědělců zásah proti hrabošům přivítala, uvedli v polovině srpna zemědělci na dotazy zpravodajů ČTK.

Hraboši se v Česku přemnožili už dříve, z boje proti nim se stalo loni politikum. ÚKZÚZ loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu. Součástí Stutoxu II je toxický fosfid zinku. Letos v červenci ústav s odkazem na údaje státních veterinářů a ornitologů ohlásil, že se nepotvrdily obavy, že na jed proti hrabošům budou plošně umírat jiná zvířata, jako jsou sovy nebo zajíci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů