Čtvrtek, 28. března 2024

Přerov otevřel novou část kompostárny, zpracuje až 5000 tun

Přerov otevřel novou část kompostárny, zpracuje až 5000 tun

Až na 5000 tun bioodpadu se rozšířila kapacita kompostárny v přerovské místní části Žeravice. Její nová část, která dosavadní kapacitu zvýšila zhruba na dvojnásobek, se budovala od loňského září a tento týden zahájila zkušební provoz. Stavba vyšla na 13,2 milionu korun, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Do rozšíření původní kompostárny postavené před pěti lety investovaly kvůli rostoucímu množství sváženého bioodpadu Technické služby města Přerova. Na stavbu získaly dotaci 3,3 milionu korun.

"Nová část kompostárny obsahuje tři zastřešené boxy na dozrávání kompostu se skrápěním vodou a spodním provzdušňováním, dále plochu pro ukládání navezeného bio a dřevního odpadu a veškeré vodní i odpadové hospodářství," uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Přerované sbírají bioodpad ze svých domácností a zahrádek už pátým rokem, na třídění do nádob na bioodpad si podle zástupců radnice zvykli. Každý obyvatel města průměrně nastřádá podle mluvčí radnice ročně skoro 50 kilogramů biologicky rozložitelného komunálního odpadu. V Žeravicích se zpracovává také veškerá tráva ze sečení travnatých ploch ve městě. "Původní kapacita byla 2500 tun bioodpadu ročně, teď můžeme zpracovávat 5000 tun ročně; nabízí se i možnost dalšího rozšíření, bude-li třeba," uvedl provozně-technický náměstek Tomáš Lolek.

Kvalita přípravy kompostu a jeho produkce by měla být podle zástupců technických služeb od letošního roku ještě vyšší. Přerovské technické služby totiž téměř za šest milionů korun koupily drtič na dřevní hmotu a bioodpad, který umožňuje podrcení vstupního materiálu pro výrobu kompostu. Kompost, který v areálu žeravické skládky dozraje, se pak využívá pro údržbu zelených ploch v Přerově. Přebytky si mohou v určených dnech vyzvednout i obyvatelé města pro svou potřebu. Za manipulační poplatek 150 korun získají 300 kilogramů kvalitního hnojiva, dodala mluvčí radnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů