Pátek, 29. března 2024

Letošní NaturVision ve Vimperku bude nejen filmovým festivalem, který navštíví Steve Lichtag. Půjde se do šumavské přírody

Letošní NaturVision ve Vimperku bude nejen filmovým festivalem, který navštíví Steve Lichtag. Půjde se do šumavské přírody

Festival NaturVision, který se už 19 let koná vždy na podzim ve Vimperku, dostal letos podtitul ,,Týden přírody". Významně se do festivalu zapojila Správa Národního parku Šumava, která spolupořádá komentované vycházky na Boubín a do okolí Kvildy a také přednášku, jejímž hostem bude ředitel Národního parku Bavorský les. Závěr festivalu pak bude patřit známému filmaři Stevu Lichtagovi.

,,Program NaturVisionu je opravdu velmi bohatý, začíná se v sobotu 19. září vycházkou na Boubín s ředitelem NP Šumava Pavlem Hubeným. Hned druhý den provede předseda Českého svazu ochránců přírody Šumava Jakub Hromas zájemce po naučné stezce Sudslavický okruh. Od pondělí 21. září až do pátku 25. září budou následovat projekce více než desítky filmů s tématikou přírody, přednáška ředitelů národních parků Šumava a Bavorský les Pavla Hubeného a Franze Leibla. Páteční galavečer navštíví známý filmař Steve Lichtag," seznamuje s programem Tomáš Jiřička, ředitel Městského kulturního střediska Vimperk. To vše, za výrazné finanční podpory Jihočeského kraje a společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

Festival tak překračuje hranice města nejen nabídkou komentovaných výletů na Boubín, či do okolí Kvildy, na které je nutné se předem registrovat na www.npsumava.cz, ale zároveň rozšiřuje svoji působnost v oblasti promítaných filmů.

,,V sobotu 26. září se v okolí Kvildy konají dvě komentované vycházky po okolních loukách s odborníky ze Správy Národního parku Šumava. Zároveň se v našem informačním středisku budou promítat vybrané krátkometrážní filmy a dokumenty o přírodě v rámci tak zvaných Ozvěn Ekofilmu," doplňuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Správa Národního parku Šumava se tak stala aktivním partnerem tohoto festivalu, který má ve Vimperku dlouhou tradici.

,,My jsme vždy podporovali tento festival, ale letos jsme se zapojili opravdu významně a to z několika důvodů. Především chceme ukázat krásy Šumavy nejen na filmovém plátně, ale i v reálu. Také chceme představit naše sousedy, tedy Národní park Bavorský les, který letos slaví velké výročí - 50 let od založení. No a my už pomaličku budeme propagovat naše výročí, které budeme připomínat celý příští rok - 30 let existence Národního parku Šumava," vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

,,My jsme o takové partnerství, nejen v rámci NaturVisionu, velice usilovali. Propojení města Vimperk se Správou NP Šumava, na různých úrovních a projektech je logické, nejen proto, že hlavní sídlo Správy je v našem městě, ale hlavně proto, že Vimperk je vstupní branou do národního parku. Věřím, že spolupráce bude stále intenzivnější nejen v rámci tohoto festivalu, ale také v oblasti cestovního ruchu," zakončuje starostka Vimperka Jaroslava Martanová.

Podrobný program festivalu NaturVision je umístěn na webu www.kulturavimperk.cz nebo na stránkách Správy NP Šumava www.npsumava.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů