Pátek, 29. března 2024

Kde rostou...? Rozsáhlá databáze hub bavorsko-česko-rakouského trojmezí prozrazuje místa výskytu více než 4000 druhů

Kde rostou...? Rozsáhlá databáze hub bavorsko-česko-rakouského trojmezí prozrazuje místa výskytu více než 4000 druhů

Kolik jedlých hub najdete na Šumavě? Na kterém stromě roste troudnatec pásovaný? A jak rozšířené je vlčí mléko červené (Lycogala epidendrum)? Odpovědi na tyto otázky poskytuje nový web www.houby-bez-hranic.eu. Zájemci zde najdou 12 000 fotografií, mapy výskytu 4200 druhů hub a popisy 3 000 druhů hub. Web byl vytvořen v rámci interregového projektu ,,Houby regionu bavorsko/česko/rakouského trojmezí", jehož vedoucím partnerem je Národní park Bavorský les.

Od roku 2017 mapuje mezinárodní tým vědců vedený vedoucími projektu prof. Clausem Bässlerem a Peterem Karaschem na Šumavě druhy hub, fotografuje je a popisuje. Na bavorské straně se projektové území rozkládá od Waldnaabu v Horním Falcku podél Dunaje až k Pasovu a Linzi v Rakousku, na české straně až k Novohradským horám. Srdce výzkumné oblasti tvoří národní parky Šumava a Bavorský les se svou divokou přírodou. Nyní byl projekt završen vytvořením nového webu v němčině, angličtině a češtině.

,,Díky 170 000 nálezům s více než 4 200 druhů hub jsme dokázali shromáždit podstatně více informací, než jsme plánovali," vysvětluje Peter Karasch. ,,Svět hub na Šumavě ale pořád ještě není plně prozkoumán. V porovnání s rostlinami a živočichy jsou houby zanedbávány už více než sto let. Ještě nějakou dobu potrvá, než toto zpoždění doženeme," dodává.

S databází, která je nyní k dispozici, jsme získali dobrou vědomostní základnu, na které se může dál stavět. Podle Karasche je pro práci zvláště cenná výborná spolupráce se všemi partnery v Národním parku Šumava a z Rakouska. "Byla to opravdu zábava. Kolegové mají velmi dobré znalosti ve svém oboru, a tak jsme se navzájem poznali a naučili oceňovat." A to zvláště když se vyskytly speciální a vzácné nálezy. ,,Těch jsme měli určitě několik desítek," říká Karasch. Patří k nim například objevy závojenky bukové nebo šupinovky ježaté. ,,Jedná se o houby, které ukazují na člověkem nenarušená místa a lze je najít téměř pouze v přírodních rezervacích, lesních rezervacích a v národních parcích."

Také ředitel národního parku Dr. Franz Leibl je potěšen mnoha zajímavými objevy, které byly učiněny v průběhu výzkumu. ,,Projekt byl jedinečnou příležitostí pro shromažďování a rozšiřování znalostí o světě hub na Šumavě. Koneckonců, tyto fascinující organismy jsou nezbytné v kolobězích všech přírodních látek."

Podle ředitele Správy NP Šumava Pavla Hubeného je projekt zásadním přínosem pro detailnější poznávání nejen území národních parků. ,,Tato vytvořená databáze tisíce druhů hub je jedinečným počinem. Jsem přesvědčený o tom, že ji budou využívat jak mykologové, tak i houbařští nadšenci, kterých je v České republice obrovské množství. A tento projekt ukazuje, že hranice pro nás neznamenají žádnou bariéru. Dokážeme společně s Národním parkem Bavorský les i partnery z Rakouska realizovat smysluplné projekty, které mají velkou přidanou hodnotu."

Projekt ,,Houby regionu bavorsko/česko/rakouského trojmezí" byl realizován v letech 2017-2020 za celkovou částku 725 235,80 EUR. Podíl prostředků EU činil
616 450,43 EUR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů