Pátek, 29. března 2024

V soutěži Zelená střecha roku zabodovaly i dva projekty z Brna

V soutěži Zelená střecha roku zabodovaly i dva projekty z Brna

V soutěži Zelená střecha roku 2020 putují dvě ceny i do Brna. Park na podzemních garážích Office parku Vlněna ocenili porotci v kategorii veřejných střech třetím místem. Mezi těmi na rodinných domech zvítězila terasa na podzemních garážích v Židenicích. Vítězem veřejných střech se stala polyfunkční budova v areálu společnosti Koma Modular ve Vizovicích. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně, který soutěž pořádá, Jana Šimečková.

V sedmém ročníku soutěže hodnotilo pět členů odborné poroty 21 projektů. Přihlásilo se jich nejvíc za dobu konání soutěže.

Na vítězné střeše ve Vizovicích ocenili porotci vysokou úroveň architektonického řešení i užitnou hodnotu s relaxační funkcí. Střecha vznikla na budově, která původně tvořila český pavilon na světové výstavě EXPO 2015. "Teď slouží jako administrativní a výstavní centrum a zahrada na střeše jako klidová a prezentační zóna firmy. Takové řešení přibližuje veřejnosti možnosti uplatnění zelených střech i na lehkých montovaných objektech," vysvětlil předseda poroty Samuel Burian.

Druhé místo mezi veřejnými střechami obsadila pobytová střecha na městském Paláci Špork v Praze, která nadchla porotu provedením v památkově chráněné zóně a uplatněním recyklovaných stavebních materiálů. O druhé místo se projekt podělil se zelenou střechou na garážích bytového domu v Praze 4.

V kategorii rodinných střech obsadila druhé místo extenzivní zelená střecha ve Lhotě u Malenovic a třetí příčku Minimalistická šikmá extenzivní střecha ve Střílkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů