Sobota, 20. dubna 2024

Firma z Okříšek dodá do Polska linku zpracovávající odpadní plast

Firma z Okříšek dodá do Polska linku zpracovávající odpadní plast

Firma VIA ALTA z Okříšek na Třebíčsku postaví v Polsku linku za zpracování odpadního plastu. Jde o technologii, kterou vyvinula. Ze směsného plastu, který by jinak končil jako palivo v cementárnách, spalovnách nebo na skládce, umožňuje vyrábět například dlažbu, střešní krytinu nebo jiné konstrukční a dekorativní prvky. Při příležitosti dnešní prezentace nové technologie to ČTK řekla obchodní manažerka společnosti Petra Foltýnová.

Stavbu linky na válcované profily s roční výrobní kapacitou 7000 tun v Polsku podle Foltýnové zajistí VIA ALTA včetně souvisejících stavebních prací a napojení na inženýrské sítě. Jde o zakázku téměř na milion eur (v aktuálním přepočtu za víc než 26 milionů korun).

Technologie nazvaná Polybet podle firmy umožňuje zpracovat směsný plastový odpad, jehož třídění a čištění by bylo moc drahé. Nový materiál vzniká smísením tohoto plastu s pískem, sklem, popílkem nebo jinými tuhými materiály, které by třeba také jinak končily na skládce. Při teplotě od 180 do 230 stupňů Celsia se plasty roztaví, smíchají s tuhým plnivem a výsledná směs se válcuje nebo lisuje.

Zpracování těchto odpadů podle Foltýnové umožňuje šetřit základní suroviny a je i ekonomicky efektivní. Nový materiál má podobné využití jako beton, ale vzhledem k obsahu plastů má odlišné vlastnosti. Není nasákavý, takže odolává mrazu, má určitou pružnost, uvedla Foltýnová příklady.

Vývoj technologie v jejím počátku podle ní podpořila Technologická agentura ČR. Firma má v plánu stavět tato zařízení na míru podle potřeb zákazníků, uvedla. Do Polska míří první linka.

Společnost VIA ALTA se specializuje na výzkum, vývoj, konstrukci i dodávky jednoúčelových strojních zařízení zejména se zaměřením na využití odpadů. Firma zaměstnává 15 lidí, podle Foltýnové spolupracuje s dalšími společnostmi a vysokými školami. Podílí se například na projektu využití 3D tiskárny k výrobě stavebních dílů. Loňský roční obrat společnosti byl okolo 25 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů