Úterý, 16. dubna 2024

Nadace Partnerství rozdělila milion projektům na sázení stromů

Nadace Partnerství rozdělila milion projektům na sázení stromů

Nadace Partnerství rozdělila zhruba 1,1 milionu korun 37 projektům na podzimní sázení stromů po celé ČR. Peníze poputují na zakoupení stromů, odborný dohled nebo následnou péči o dřeviny. V tiskové zprávě to dnes za nadaci uvedl David Kopecký. Půjde o stovky vysazených stromů.

Peníze pomohou dobrovolníkům z neziskových organizací, škol, farností nebo radnic. Odborná komise nadace letos vybírala ze sedmdesátky návrhů. Mezi vybranými byl například Sad zrození v Turnově na Liberecku. "Veřejně přístupné místo tvoří stromy, které si objednají lidé v očekávání narození dítěte, uzavírají manželství nebo prožívají jinou závažnou životní událost," uvedla Irena Holiday ze spolku ZAzemí, který sázení organizuje.

Projekt budou moci uskutečnit už poněkolikáté i ochránci přírody z Velkých Popovic ze Středočeského kraje. Jejich projekt Stromový doping přispěje podle nadace k ekologické stabilizaci krajiny přírodního parku Velkopopovicko. "Za posledních několik let máme na svědomí již téměř dvě stovky vysazených stromů formou komunitních akcí, včetně založení obecního sadu starých odrůd a remízu. O stromy pečujeme společně s místními," uvedla za popovické ochránce Eva Šrailová.

Řada žadatelů se zaměřila na navracení starých krajových odrůd. Například v Mikulově na Břeclavsku dobrovolníci vysadí Povidlovou alej.

Stovky nových vysazených stromů doplní bezmála 600.000 sazenic, které lidé zaregistrovali na portálu výsadbové výzvy www.sazimebudoucnost.cz. Tento projekt nadace oficiálně začal v polovině loňského září, cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů