Sobota, 20. dubna 2024

Svozová firma SAKO Brno loni hospodařila se ziskem 123 milionů

Svozová firma SAKO Brno loni hospodařila se ziskem 123 milionů

Městská svozová firma SAKO Brno loni hospodařila se ziskem 123 milionů korun. V porovnání s předchozím rokem je to o pět milionů korun víc. O téměř 50 milionů se zvýšily i tržby, které přesáhly 762 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin. Jediným akcionářem společnosti je město Brno.

SAKO zajišťuje sběr a svoz směsného komunálního odpadu, který následně mění na teplo pro brněnské domácnosti. "Loni jsme věnovali velkou energii do osvěty a vzdělávání, aby všichni měli srozumitelné informace, jak s odpadem zacházet. Má to pozitivní výsledky. Meziročně narostlo množství vytříděných odpadů a množství odpadů, které vůbec nevzniklo jako textil nebo bioodpady," uvedl předseda představenstva Filip Leder.

Ve spolupráci s brněnskými teplárnami loni SAKO dodalo do sítě centrálního zásobování teplem v Brně dosud nejvyšší množství tepla. Ceny tepla se neměnily.

Společnost loni zaměstnávala 472 lidí, což je o 31 více než v roce 2018. Dlouhodobě ji však trápí nedostatek popelářů a řidičů.

Kromě svozu odpadu také firma loni odstranila 16 nelegálních skládek, ze kterých odevzdala 473 tun odpadu k dalšímu třídění nebo zpracování.

Nejvýznamnějším připravovaným projektem je dostavba třetí linky spalovny, která by měla být v provozu do roku 2025, v plánu je také výstavba automatické dotřiďovací linky. Má fungovat do roku 2023.

Historie společnosti sahá do roku 1905, kdy nová spalovna začala dodávat městu první elektrickou energii vyrobenou z odpadu. Nyní má dceřinou společnost sídlící v Brně, ASTV, která podniká v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů