Pátek, 19. dubna 2024

Na potravinářském veletrhu dostaly cenu i rozložitelné žvýkačky

Na potravinářském veletrhu dostaly cenu i rozložitelné žvýkačky

Rozložitelné žvýkačky, moučníky z nálevu z cizrny nebo nápoje ze zbytků kakaových bobů si vysloužily ocenění ve francouzské soutěži pro inovativní potraviny. V klání, které se konalo navzdory zrušení Mezinárodního potravinářského veletrhu (SIAL), letos porota vyzdvihla projekty šetrné k životnímu prostředí a výzkum zaměřený na nízké výrobní náklady, napsala agentura AFP.

Kvůli koronaviru se tradiční veletrh v Paříži letos nemohl uskutečnit. Jeho pořadatelé však zachovali tradici udílení cen za inovaci a z více než 500 přihlášených výrobků ocenili medailemi tři nejlepší. V rámci veletrhu SIAL se konala také Ecotrophelia Europe, která každoročně oceňuje inovativní nápady studentů agronomie z celé Evropy.

Seznam finalistů obou soutěží potvrzuje aktuální snahu potravinářského průmyslu o přístup ohleduplný k životnímu prostředí. Odborná porota SIAL ocenila produkty prospěšné pro zdraví, s vysokým obsahem zeleniny, jednoduše zpracované, bez zbytečných přísad a vykazující etické, environmentální nebo občanské hodnoty. Vyhrály zeleninové noky, následované máslovými sušenkami a veganskými žvýkačkami bez cukru a bez dopadu na životní prostředí, které se vyrábí z ovocného stromu zapoty obecné.

Dobrým směrem se podle odborné poroty vydali výrobci, kteří používají odpadní materiály z výroby jiných potravin. Existuje několik druhů sušenek upečených ze zbytků obilovin použitých k výrobě piva. Švýcarská společnost Koko Joo získala cenu pro začínající firmy za nealkoholický nápoj vyrobený ze zbytků kakaových bobů.

První místo ve studentské soutěži Ecotrophelia si odnesly dvě portugalské studentky za moučník ve skleněném obalu vyráběný z vody použité k uvaření cizrny doplněné o pomerančovou kůru a včelí pyl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů