Pátek, 29. března 2024

Dřevěné brikety - superpolínka

Dřevěné brikety - superpolínka

Přichází babí léto a s ním i první studené dny a noci. Místo celodenních výletů a večerního vysedávání na terasách je čas přiložit do kamen a uvařit šípkový čaj.

Praskání dřeva, sklenka vína ... dokonalé romantické klišé. Když přijdete na chatu, nebo večer z práce a doma je zima, nastoupí až pudový pragmatismus. Jak ale účinně rychle zatopit a nepřikládat každou hodinu a to i v noci?

Plnohodnotnou náhradou dřeva jsou dřevěné brikety. Vyrábí se ze směsi pilin tvrdého a měkkého dřeva. Mají tvar 30 cm dlouhého válce, který váží obvykle dvě kila, ale vydá třikrát více tepla než poleno stejné velikosti. S briketami přikládáte mnohem méně, než jste zvyklí se dřevem, což vás doslova zahřeje, hlavně v noci.

Dřevěné brikety žhnou až 6 hodin, ráno budete mít v kamnech ještě žhavý popel, na který stačí jen přiložit. Brikety ocení starší lidé, ženy, nebo prostě ti, co nemají čas nebo chuť stále přikládat, uklízet kolem kamen a vynášet popel. Topení je "čistá práce", po dvou balíčcích briket vám zbyde jen hrstka popela a kolem kamen a ve sklepě máte čisto (brikety jsou bezprašné) a plastový pytlík hodíte do tříděného odpadu.

Úsporné vytápění

S briketami vás bude hřát i dobrý pocit, že jste ušetřili. Za jednu paletu (1 tunu) dáte okolo 5000 Kč, ale ta vám vydá za tři rovnané metry dřeva. Za 1 metr dřevěných polínek zaplatíte přes 2 000 Kč, ale na stejné množství tepla jich budete potřebovat trojnásobek. Úspora je i časová - brikety vám přiveze výrobce až domů a složí terénním vozíkem přímo do garáže. Žádné skládání dřeva do dřevníku, sekání, příprava třísek, jen zatopíte první rozlomenou briketu smotkem dřevitého podpalovače.

Navíc můžete nakoupit brikety až před topnou sezónou anebo na jaře, kdy jsou ceny nejnižší. Brikety vám zaberou méně místa a při jejich skladování je třeba zamezit pouze přímému kontaktu s vodou. Z výroby mají vlhkost okolo 8 % (suché dřevo má min. 15 %) a nevadí jim běžná vzdušná vlhkost a oproti dřevu není třeba čekat, až vyschnou.

Jak nejlépe topit briketami

  1. Jednu až dvě brikety (podle velikosti kamen/krbu) nalámete na 4-6 cm silná kolečka

  2. Zapálíte je podpalovačem z dřevěné vlny

  3. Brikety při plném přívodu vzduchu necháte rovnoměrně rozhořet

  4. Rozhrnete rozžhavené kousky po celé ploše

  5. Přiložte dvě až tři brikety a stáhnete přívod vzduchu

  6. Za cca 5-20 min se brikety rozhoří plamenem

  7. Zcela uzavřete přívod vzduchu

  8. Dalších několik hodin nemusíte dělat vůbec nic (až briketa dohoří, bude několik hodin žhnout)


    Zdroj: PR článek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů