Pátek, 19. dubna 2024

Nakupujme odpovědně, snižujme svou spotřebu - vyzývá nové číslo Zpravodaje MŽP

Nakupujme odpovědně, snižujme svou spotřebu - vyzývá nové číslo Zpravodaje MŽP

Dočtete se v něm mimo jiné o odpovědnému nakupování, ekologicky šetrných výrobcích a službách, snižování množství jednorázových plastů, čisté mobilitě a udržitelném rozvoji.

Z prostředí domácích kanceláří a učeben jsme teď stále více odkázáni na on-line prostředí, večery na pohovkách se lépe tráví třeba filmovými výlety za zákonitostmi a rozmanitostmi přírody. Doporučujeme snímky světoznámého popularizátora přírody Davida Attenborougha, které Agentura ochrany přírody a krajiny ČR opatřila českými titulky (např. zde) a také jeho poslední film Život na naší planetě (běží teď na Netflixu) konfrontující dnešní společnost s realitou stop, kterými se lidstvo podepisuje na tenčícím se bohatství přírody.

Nad obdobnými otázkami se nedávno zamýšlel také do on-linu přestěhovaný 46. ročník MFF Ekofilm, za kterým se ohlíží čerstvé číslo Zpravodaje MŽP. Tentokrát jej proto věnujeme inspiracím k odpovědnému nakupování a celkovému stylu života, ekologicky šetrným výrobkům a službám, snižování množství jednorázových plastů, čisté mobilitě i udržitelnému rozvoji - a novinkám, s nimiž v tomto přicházejí státní instituce i municipality, aby se trend měnil od kormidla.

Ke každodennímu zamyšlení nad našimi kroky nás nutí vyčerpaná příroda, ubývající druhová pestrost, omezené surovinové zdroje a také nepříliš povzbudivý zdravotní stav lidí. Změňme proto nastavení společnosti na udržitelný rozvoj, kterým můžeme přispět k ochraně přírody, surovin, ovzduší i zdraví celé planety.

Jak? O tom a ještě mnohem více se dočtete v novém čísle Zpravodaje MŽP.

Chcete další čísla Zpravodaje dostávat přímo do své e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru na adrese zpravodaj@mzp.cz. Tam se budeme těšit i na vaše komentáře a nápady na témata, která vás zajímají.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů