Pátek, 29. března 2024

Ekomachři roku 2020: tipy na zelené dárky 2/3

Ekomachři roku 2020: tipy na zelené dárky 2/3

Rok 2020 je hodně o čistotě a prevenci. Naučili jsme se, jak si správně mýt ruce, zakrývat ústa a nos, dezinfikovat ruce, mobily i domovy. A právě čistota se odrazila i ve vašich zelených volbách. Posuďte sami:

Čisté ruce

I v roce 2020 bodovalo mýdlo s konopným olejem od Bio-D. Je ručně vyrobené z nejkvalitnějšího a za studena lisovaného konopného oleje, čistí pokožku a hydratuje ji. K němu letos na umyvadlo přiskočilo ještě olivové mýdlo na ruce Mama Natura. Obsahuje čistý olivový olej z oblasti Kalamati a sůl. O pokožku pečuje jemně, šetrně a zvláčňuje ji. Obě tato mýdla jsou vhodná pro časté mytí rukou, což se v téhle koro-době náramně šikne.

Čisté prádlo

Nejoblíbenějším parťákem praček byla prací soda od Yellow&Blue. Patří k nejlevnějším a nejekologičtějším způsobům praní prádla. Rozpouští tuk a odstraňuje skvrny z textilu, takže do ní můžete namočit před praním i silně znečištěné, zamaštěné nebo zapáchající prádlo. Hravě z ní vyrobíte domácí prací prášek nebo mýdlový sliz na praní.

Čisté nádobí

Své jídelní servisy jste nejčastěji pucovali houbičkou na nádobí od Sonettu a houbičkou od E-cloth. Ta první je z rozložitelných bavlněných a sisalových vláken, příjemná, účinná a s dlouhou životností. Ta druhá je z mikrovlákna a vydrží vám tak dlouho jako několik běžných houbiček. Zázračná je v tom, že i bez mycího prostředku odstraní mastnotu, nečistoty i 99,9 % bakterií včetně E.coli. To je zázrak, co?

Nejoblíbenější prostředek na nádobí byl Sensitive od Sonettu. Je bez vůně, šetrný ke kůži, vhodný i pro citlivou a alergickou pokožku. Vydrží vám dlouhou dobu a ušetří korunky, protože je vysoce koncentrovaný.

Mezi majiteli myček nejvíce frčela regenerační sůl do myčky také od Sonnetu. Zabraňuje usazování vodního kamene na skleničkách a příborech. Je bez syntetických látek, barviv a dalších ingrediencí, které na naše nádobí nepatří.

Čisté WC

I letos byl vaším nejoblíbenějším pomocníkem s čistotou a vůní na toaletě WC čistič Yellow&Blue. Dezinfikuje a rozpouští usazeniny i na těžko dostupných místech. Se zeleným svědomím ho můžete splachovat i do septiků a kořenových čističek. Navíc krásně voní po rozmarýnu a citronu díky přírodním esenciálním olejům.

A závěrem přehledná rekapitulace 20 ekomachrů roku 2020:

  1. Hydrophil Vatové tyčinky do uší.
  2. Black+Blum Binchotanová tyčinka.
  3. Ben & Anna Zubní pasta pro bělení zubů s aktivním uhlím.
  4. Sonett Houbička na nádobí.
  5. Mama Natura Olivové mýdlo na ruce.
  6. Naty Slipové vložky - normal + Naty Silné vložky s křidélky - super.
  7. Organyc Denní vložky s křidélky Moderate.
  8. Yellow&Blue WC čistič.
  9. Kvitok SOS Zinková tyčinka na pupínky a opary.
  10. Snuggs Menstruační kalhotky - střední a slabá menstruace.
  11. Incognito Přírodní repelent ve spreji.
  12. Sonett Regenerační sůl do myčky.
  13. E-cloth Houbička na mytí nádobí.
  14. Hydrophil Bambusový kartáček (soft).
  15. Urtekram Bělící zubní pasta s mátou BIO.
  16. Sonett Prostředek na nádobí Sensitive.
  17. Yellow&Blue Prací soda.
  18. Bio-D Mýdlo s konopným olejem.
  19. OnlyBio Pečující gel pro intimní hygienu.
  20. Nobilis Tilia Mandlový olej jemný.

Tak, to jest letošních 20 nej eko produktů, které prozeleňovaly dny, týdny a možná i měsíce v mnoha domácnostech. Ulehčovaly zdraví i planetě. Žádnému zvířátku nezkřivily ani chloupek, protože jsou veganské. Našli jste v seznamu vaše oblíbence?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů