Čtvrtek, 28. března 2024

Do Německa se vrátil jaderný odpad, čekají se protesty

Do Německa se vrátil jaderný odpad, čekají se protesty

Do severoněmeckého přístavu Nordenham dnes ráno dorazil jaderný náklad, která se vrátil ze zařízení na zpracování nukleárního odpadu v britském Sellafieldu. Informovala o tom agentura DPA. Odpad nyní vlakem zamíří do meziskladu v hesenském Biblisu na jihu Německa. Očekává se, že transport budou doprovázet demonstrace ekologických aktivistů.

Kvůli pandemii nemoci covid-19 připravila policie ve spolupráci s německým Institutem Roberta Kocha hygienický plán, jak při očekávaných střetech s demonstranty zajistit co nejvyšší míru ochrany před koronavirem. "Zdraví všech zúčastněných má nejvyšší prioritu," uvedla policie.

Aktivisté již ohlásili akce podél předpokládané trasy převozu. Protesty odpůrci jaderné energetiky pořádají při každém transportu vyhořelého paliva, který se do Německa vrací ze zpracování v zahraničí.

Německo nyní hledá trvalé úložiště pro jaderný odpad ze svých nukleárních elektráren, jejichž provoz skončí v roce 2022. Rozhodnutí o místě trvalého uskladnění by mělo padnout do roku 2031, zařízení poté bude otevřeno k roku 2050. Prozatím Německo využívá především mezisklad v severoněmeckém Gorlebenu a také mezisklady na dalších místech země včetně areálů již uzavřených elektráren, což je případ i Biblisu, kam nyní transport míří.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů