Čtvrtek, 28. března 2024

Město chce vybudovat bioplynovou stanici. Spolupracovat na přípravě projektu bude se společností SAKO a SUEZ CZ

Město chce vybudovat bioplynovou stanici. Spolupracovat na přípravě projektu bude se společností SAKO a SUEZ CZ

Město Brno chce prověřit systematický sběr a následné zpracování gastro odpadů od občanů i podnikatelských subjektů. Díky tomu by mohlo vyrábět biometan a hnojiva pro další využití. Spolupráci na projektu dnes projednali radní a doporučili zastupitelům schválit memorandum o spolupráci s dalšími dvěma společnostmi.

,,Mnoho domácností a firem likvidují bioodpad a zbytky z gastro provozů bez jejich dalšího využití. Z tohoto důvodu chceme tento materiál svážet na jedno místo a následně z něj vyrábět biometan, který by mohl pohánět například autobusy dopravního podniku. Ročně by se tak dalo opětovně využít od 10 do 20 tisíce tun biologického odpadu. Aby se projekt na zřízení bioplynové stanice hýbal dopředu, chceme spolupracovat s městskou společností SAKO a se společností SUEZ CZ," uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

,,V takto pojaté koncepci spolupráce více subjektů vidím synergii nejen v tom, že kompost budeme moci obohacovat digestátem, ale také v tom, že výrazně omezíme množství odpadu, které dnes končí v kanalizační síti. To výrazně zvýší její životnost, o snížení počtu populace potkanů, kteří výraznou měrou přispívají k ničení kanalizační sítě, ani nemluvě," zdůrazňuje Filip Leder, předseda představenstva akciové společnosti SAKO Brno.

Spolupráci všechny tři strany stvrdí podpisem memoranda o spolupráci. To definuje kroky, které je nutné v této věci udělat. Nejdříve bude vypracována studie proveditelnosti, obchodní plán a zhodnocení celkové výhodnosti projektu. Dále bude potřeba zanalyzovat množství odpadu, který by se pro tento účel hodil. Následně bude založena akciová společnost, ve které bude mít 51% podíl společnost SAKO a 49% společnost SUEZ CZ. Ta do nové společnosti převede Centrální kompostárnu Brno. Město by do ní vložilo pozemek sousedící s kompostárnou, na kterém by stanice vznikla.

,,Náklady se odhadují na 190 milionů korun pro bioplynovou stanici, která zpracuje 10 tisíc tun bioodpadu za rok a 240 milionů korun pro stanici na 20 tisíc tun bioodpadu za rok," dodal Petr Hladík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů