Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Olomouce mají příští rok platit méně za odpad

Obyvatelé Olomouce mají příští rok platit méně za odpad

Olomoučtí radní schválili snížení ročního poplatku za komunální odpad o 12 korun z nynějších 816 korun za osobu na 804 korun. Návrh městské vyhlášky, která má poplatek příští rok snížit, v polovině listopadu projedná městské zastupitelstvo. ČTK to sdělil primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně). Poplatek se pro každý rok vypočítává samostatně podle skutečných nákladů, které město v předešlém roce na sběr a svoz komunálního odpadu vynaložilo.

"Olomoučané zodpovědně třídí a objem komunálního odpadu se snížil, proto je výpočet pro maximální výši poplatku nižší než loni. Celkově bude pro město tedy částka vybraná z poplatků za odpad zhruba o 1,25 milionu nižší," uvedl Bačák.

Návrh vyhlášky obsahuje dvě nová osvobození od poplatku. První se týká obyvatel, kteří se zdržují nepřetržitě v zahraničí déle než půl roku v kalendářním roce, ve kterém má být poplatek uhrazen. Poplatek nebudou muset platit ani studenti přihlášení k pobytu v Olomouci na vysokoškolských kolejích.

Radní zároveň doporučili vypustit z vyhlášky osvobození od poplatku pro obyvatele ulic Nábřeží a Blahoslavova, které bylo zavedeno v minulých letech jako částečná kompenzace kvůli stavbě protipovodňových opatření v této části města. Město jim chce poskytnout kompenzaci jinou formou.

Loni radní a poté zastupitelé schválili pro letošek zvýšení ročního poplatku za komunální odpad z 660 korun na 816 korun za osobu. Poplatek za odpad olomoucká radnice předtím naposledy zvýšila na 660 korun v roce 2013 po devíti letech. V předchozích letech obyvatelé Olomouce platili ročně 492 korun.

Radnice už dříve vypočítala, že skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o 200 korun vyšší, než byl dřívější poplatek 660 Kč. Rozdíl v předchozích letech dotovalo město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů