Čtvrtek, 28. března 2024

Odien hledé pamětníky staré AVIE. Jejich vzpomínky chce připomenout výstavou. Areál v pražskýh Letňanech pak vyčistí

Odien hledé pamětníky staré AVIE. Jejich vzpomínky chce připomenout výstavou. Areál v pražskýh Letňanech pak vyčistí

Areál bývalé AVIA Letňany bude očištěn od ekologické zátěže, kterou zde zanechala léta průmyslové výroby. Více jak 66 hektarů plné nevzhledných budov bude nahrazeno komunitní čtvrtí s parky, jezírky a sportovišti. Nově vzniklá zelená plocha zaujme území - jen tak pro srovnání - veliké asi tak jako Riegrovy sady v Praze.

Minulost ale nynější majitele nechce odhodit zcela. Naopak. Zachovat takzvaný genius loci místa, oživit vzpomínky pamětníků a připomenout tradici letňansko-čakovického závodu: to je hlavním cílem připravované výstavy AVIA v obrazech. Ta má být od jara příštího roku umístěna v Praze před infocentrem AVIA City. To je u vstupu do rozlehlého areálu bývalé Avie. Vlastními snímky do ní mohou přispět i pamětníci. Přinést nebo poslat dobové fotografie z areálu i jeho okolí bude možné až do konce ledna. O originál svého "pokladu" přitom majitelé snímků nepřijdou, organizátoři si je oskenují a vrátí zpět. Nejde při tom jen o letadla nebo náklaďáky, vítány jsou i fotky "obyčejného" pracovního ruchu či života v továrně.

"AVIA je s Letňany neodmyslitelně spjata. Její odkaz teď chceme připomenout výstavou. Půjde o živou expozici reálií i vzpomínek a uvítáme, když se do příprav zapojí i veřejnost - pamětníci anebo majitelé dobových fotografií. Snímek je možné přinést do infocentra k naskenování, popřípadě zaslat elektronicky na info@aviacity.cz nebo poštou," říká tisková mluvčí organizátora výstavy, Kristýna Hájková.

V nově otevřeném infocentru je zároveň možné získat více informací o připravovaném návrhu na revitalizaci areálu a přidruženého okolí. Ten původně vznikl na okraji Prahy, dnes se však vlivem rozvoje města ocitl v centru Letňan a neslouží již svému původnímu účelu. Od roku 2007 čeká na přeměnu v harmonickou městskou čtvrť plnou zeleně, služeb a nových pracovních příležitostí. Otevírací dobu a více informací o nově otevřeném infocentru naleznetena wwbu Infocentrum.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů