Pátek, 29. března 2024

Břeclav poprvé stanovila lidem slevu za svoz odpadu podle třídění

Břeclav poprvé stanovila lidem slevu za svoz odpadu podle třídění

Břeclavané, kteří letos důsledně třídili odpad a zapojili se do systému adresného třídění, mohou od ledna ušetřit až 200 korun na poplatku za svoz odpadu. Hodnotu takzvaného ekobodu, který výši slevy určuje, ve středu po dlouhé diskusi odhlasovali břeclavští zastupitelé.

"Předložil jsem zastupitelstvu návrh na udělení slevy za jeden takzvaný ekobod ve výši pět korun. Znamená to, že ti nejlepší třídiči získají slevu až 200 korun z ročního poplatku. Informaci, jak slevu uplatnit, najdou ve svých odpadových účtech a sleva se bude odečítat z poplatku za odpady na rok 2021," uvedl místostarosta města Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Podstatou adresného třídění je třídění "ode dveří", tedy odvoz papíru a plastů přímo od rodinných domů nebo přihlášení k třídícím odpadovým nádobám u činžovních domů. Každá zapojená domácnost má přidělený kód, kterým jsou označené speciální pytle na odpad. Z celkového počtu 10.478 domácností v Břeclavi se jich alespoň minimálně do nového systému zapojilo 6092, tedy 60 procent.

Takzvané ekobody mohou lidé získat jednak za důsledné třídění odpadu, ale také například za nákup v bezobalovém obchodě nebo za využívání vlastního kompostéru. Nejvyšší možná sleva na poplatku, který je 600 korun za rok, je 320 korun. Za letošek to bylo méně, protože systém byl ve zkušebním režimu.

"Probíhají překotné změny v odpadových zákonech. My se na tuto situaci připravujeme už déle než rok, protože principy změny jsme už znali. Za neroztříděný odpad se bude platit řádově více. Nechceme zvyšovat poplatky a neřešit podstatu věci, systém se mění, a my se musíme přizpůsobit," dodal Matuška.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů