Úterý, 23. dubna 2024

Audi a FAW budou v Číně vyrábět luxusní elektromobily

Audi a FAW budou v Číně vyrábět luxusní elektromobily

Německý výrobce luxusních vozů Audi v Číně založí společný podnik na výrobu plně elektrických aut s nejstarší místní automobilkou FAW. Závod za 4,6 miliardy dolarů (99,2 miliardy Kč), v němž bude mít Audi 60procentní podíl, by měl začít vyrábět auta v roce 2024. Do roku 2025 chce Audi dosáhnout toho, že elektromobily se budou na jejím prodeji v Číně podílet asi jednou třetinou. Informoval o tom dnes server BBC.

Společnost FAW je třetí největší čínskou automobilkou. Na největším trhu s elektromobily se snaží prosadit vůči konkurentům, jako jsou domácí výrobci Geely a SAIC. Audi spadá do koncernu Volkswagen. Německá automobilka v Číně, která je jejím největším odbytištěm, loni prodala asi 726.000 vozů.

"Sílící partnerství mezi Audi a FAW ohlašuje novou éru ve výrobě elektrických aut, která bude pro Audi 'zlatou dekádou' na čínském trhu," konstatoval v tiskové zprávě šéf čínské divize Audi Werner Eichhorn. Uvedl také, že Audi chce v Číně v roce 2023 prodat jeden milion aut a rozšířit tam své portfolio.

Automobilka FAW má kořeny v 50. letech, kdy byla založena během snahy Čínu industrializovat. Loni v zemi prodala přes tři miliony vozů, včetně 200.000 luxusních aut Hongqi, která se považují za limuzíny pro vládní představitele. Většinu modelů této značky chce FAW do roku 2025 mít s elektrickým pohonem.

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) jezdilo v roce 2019 po silnicích celého světa 7,2 milionu elektromobilů a z nich 47 procent v Číně. Čínský svaz výrobců aut CAAM odhaduje, že se letos v Číně prodá 1,8 milionu elektromobilů.

Společný podnik Audi a FAW bude v Číně patrně soupeřit s partnerstvím německé automobilky BMW a čínského výrobce sportovně-užitkových (SUV) aut Great Wall Motors. Nezanedbatelným hráčem na čínském trhu je také americký výrobce elektromobilů Tesla, který předloni zahájil výrobu ve svém závodě Gigafactory 3 v Šanghaji. O podíl na trhu ale soupeří také mnoho čínských start-upů, jako je Nio, Aiways, XPeng, Li Auto či WM Motor.

Společný podnik na výrobu elektromobilů podle čínských médií vytvořil internetový prodejce Alibaba s největším čínským výrobcem automobilů SAIC Motor. Jejich prémiová značka vozů Zhiji bude vybavena baterií s novou technologií, která má zvýšit dojezd vozu.

Partnerství s největším čínským soukromým výrobcem aut Geely pak ohlásila čínská internetová firma Baidu a tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů