Sobota, 20. dubna 2024

Některá stanoviště kontejnerů v Olomouci střeží fotopasti

Některá stanoviště kontejnerů v Olomouci střeží fotopasti

Kamery a fotopasti začaly monitorovat dění na některých stanovištích kontejnerů na tříděný odpad v Olomouci, kam lidé často odkládají i velký odpad patřící do sběrového dvora. Radnice si od instalace kamer a fotopastí slibuje úbytek těchto nepovolených skládek. ČTK to sdělil primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně). Lidé za černou skládku můžou ve správním řízení dostat pokutu až 50.000 korun, firmy až deset milionů korun.

"Upozorňujeme občany, aby na stanoviště s tříděným odpadem neodkládali odpad, který tam nepatří. Jedná se zejména o objemný odpad jako je nábytek, postele, matrace, skříně, kovové sušáky a podobně," uvedl Bačák. Častým nešvarem je podle něj také odkládání objemného elektroodpadu, jako jsou televize, počítače, pračky či ledničky ke kontejnerům určeným ke sběru elektroodpadu. "Do těchto kontejnerů ale patří jen elektroodpad malých rozměrů," dodal.

Na svoz objemných elektrospotřebičů není firma, která kontejnery provozuje, zavedena, a nechá je na místě. Úklid pak zajišťuje radnice na své náklady. Podnikatelé na stanoviště často odkládají pytle se stavebním odpadem, zbytky vodoinstalačního materiálu, obaly od těsnicích tmelů, zbytky izolačních materiálů, sanitární keramiku a obalový materiál.

"Firma nabídne zákazníkovi například při rekonstrukci koupelny, že odpad odstraní legálním způsobem, a za to si nechá samozřejmě zaplatit. Místo toho, aby odpad předala sběrovému dvoru pro podnikatele, recyklační firmě nebo na skládce odpadů, což se musí platit, je pohodí na stanoviště s tříděným odpadem a peníze za likvidaci jí zůstanou. Město Olomouc pak musí na své náklady tento odpad odstranit," upozornil Bačák.

Několik fotopastí bylo kvůli černým skládkám před časem instalováno také ulicích Šternberku na Olomoucku. Fotopasti monitorují místa, kde vznikají černé skládky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů