Středa, 24. dubna 2024

K vítězům Recykloligy Elektrowinu patří i dobrovolní hasiči ze Zlonic a Klobuků

K vítězům Recykloligy Elektrowinu patří i dobrovolní hasiči ze Zlonic a Klobuků

,,I když jsme dobrovolní hasiči, očekává se od nás odborná příprava a kvalitní síly a prostředky provádět zásah jakéhokoliv rozsahu, takže každá finanční částka je pro nás velkým přínosem. Ať už se jedná o investici do vybavení techniky nebo na ochranné prostředky pro každého člena," vysvětluje Petr Žebro, velitel družstva Sboru dobrovolných hasičů městysu Zlonice z okresu Kladno ve Středočeském kraji, proč se místní zapojili do projektu Recyklujeme s hasiči společnosti Elektrowin.

Na projektu, jehož spuštění před 10 lety, v roce 2011, Elektrowin inicioval, se už zapojilo více než 1600 SDH. Podílejí se na něm i další hasiči z Kladenska, SDH obce Klobuky. Za 10 let fungování projektu se s pomocí dobrovolných hasičů podařilo vysbírat celkem 22 200 tun starého elektra. V průměru to představuje 15,7 tuny na každý aktivní sbor.

Elektrowin aktivní sbory od začátku finančně podporoval. ,,Od startu projektu do současnosti bylo na odměnách hasičům vyplaceno na 40 milionů korun," připomíná předseda představenstva Elektrowin a.s. Roman Tvrzník.

Každý ze sborů, které se nejen zaregistrovaly, ale také skutečně pomohly sbírat staré elektro, tak získal v průměru 24 652 korun. Ty mohl využít na svou další činnost.

,,Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu," připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

V každém měsíci loňského roku počínaje červencem a konče prosincem mohly SDH získat za realizovaný sběr vysloužilého elektra kromě obvyklých odměn od Elektrowinu také jeden soutěžní los. Ve hře bylo 20 výher v celkové hodnotě 34 000 korun. Prvních 10 sborů bylo vylosováno za období červenec - září, mezi nimi i hasiči ze Zlonic a Klobuků.

Těm, co o zapojení do projektu zatím jen uvažují, bychom spolupráci rozhodně doporučili i hasiči z obce Klobuky. Sami využívají takto získané prostředky k nákupu drobného vybavení své zásahové jednotky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů