Čtvrtek, 28. března 2024

Volvo Cars chce do roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy

Volvo Cars chce do roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars chce do roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy. Oznámila to dnes firma. Představila rovněž nový sportovně-užitkový vůz Volvo C40 Recharge s plně elektrickým pohonem, který bude stejně jako další modely elektromobilů nabízet výhradně prostřednictvím internetu.

"Rozhodli jsme se investovat do budoucnosti - do elektrického pohonu a prodeje on-line," konstatoval generální ředitel Haakan Samuelsson. "Plně se soustředíme na to, abychom se stali lídry v rychle rostoucím segmentu prémiových elektrických vozů," dodal.

V loňském roce se po celém světě prodalo kolem 2,5 milionu elektromobilů. Analytická společnost IHS Markit předpokládá, že letos se jejich prodej zvýší o 70 procent. "Jsem zcela přesvědčený, že (v budoucnosti) nebudou existovat žádní zákazníci, kteří by chtěli zůstat u benzinového motoru," uvedl Samuelsson. Podle technologického ředitele Volvo Cars Henrika Greena nemají auta se spalovacími motory "žádnou dlouhodobou budoucnost", píše agentura AP.

Přechod k elektrickým modelům už mimo jiné ohlásily automobilky Jaguar Land Rover, General Motors nebo Volkswagen. Vedle přísnější regulace emisí je ke změně motivuje i tržní ocenění některých nových hráčů, kteří se soustředí pouze na elektrická auta, poznamenala agentura Bloomberg.

Předpokládá se, že tento vývoj povede k poklesu zaměstnanosti v automobilovém průmyslu, protože elektromobily mají méně součástek a jejich výroba je méně náročná na práci. Podle Samuelssona pocítí změny zejména továrny na výrobu motorů a dodavatelé různých součástek, například olejových filtrů, vstřikovačů paliva či zapalovacích svíček. "Samozřejmě jde o spoustu pracovních míst," uvedl Samuelsson. "Nemyslím si však, že to celkově bude znamenat velký rozdíl (v zaměstnanosti)," dodal.

Volvo Cars spadá stejně jako čínská automobilka Geely pod mateřskou společnost Zhejiang Geely Holding. Ta švédský podnik koupila v roce 2010 od amerického automobilového koncernu Ford Motor. Ford převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se teď soustředí na výrobu nákladních aut.

Geely a Volvo Cars minulý týden odstoupily od fúze a místo toho oznámily, že budou těsněji spolupracovat na vývoji aut, zejména těch elektrických. Budou spolu sdílet platformy vozidel, software a řešení pokročilé konektivity. Vývoj elektrického pohonu přesouvají do samostatné divize.

Do vývoje elektrických vozů investuje Volvo Cars s podporou čínského majitele od roku 2017, kdy švédská společnost poprvé uvedla, že postupně upustí od vozů se spalovacím motorem. Přesto má na trhu zatím pouze jediný elektrický model, sportovně-užitkový vůz XC40 Recharge.

Automobilka dříve oznámila, že bude investovat do přechodu k elektromobilitě pět procent z ročních tržeb. Loni švédský podnik prodal přes 660.000 aut a vykázal tržby 263 miliard švédských korun (bezmála 678 miliard Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů