Pátek, 29. března 2024

Začalo přihlašování snímků na EKOFILM, podtitulem 47. ročníku festivalu je Adresa: Země

Začalo přihlašování snímků na EKOFILM, podtitulem 47. ročníku festivalu je Adresa: Země

Architektura, příroda ve městě i bydlení v přírodě a v souladu s ní či komunitní život. To je jen krátký výčet asociací podtitulu Adresa: Země, který organizátoři zvolili 47. ročníku nejstaršího mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí v Evropě EKOFILM. Od této chvíle až do 31. května mohou filmaři přihlašovat své snímky prostřednictvím portálu www.filmfreeway.com. Festival pořádá Ministerstvo životního prostředí společně s organizátory Key promotion, Masarykovou univerzitou a Ekoinkubátorem.

,,Pro 47. ročník EKOFILMu jsme zvolili téma Adresa: Země. Chceme tak zdůraznit, že máme jen jednu planetu pro náš společný domov nejen s dalšími lidmi, ale hlavně s přírodou. V posledních stoletích jsou to především lidé, kdo planetu nejvíc přetváří a upravují pro své použití. Bez zdravé krajiny, bez prostoru pro živočichy i rostliny nebo bez přírodních zdrojů bude ale naše planeta jen těžko místem, kterému můžeme říkat domov. Proto chceme na letošním ročníku festivalu otevřít dveře těm filmům, které nám ukážou, jak žít co nejvíce v souladu s přírodou, s naším okolím, s planetou i všemi jejími obyvateli, ale současně žít moderně a pohodlně, třeba díky novým technologiím, tak, aby to vyhovovalo oběma stranám," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,Přihlašujte filmy, díky kterým získáme klasické i neotřelé pohledy na zelenou architekturu, komunitní život i technologie, jež snižují negativní dopady rostoucího osídlení naší planety. Filmy, které hledají a ukazují směry, jak se přírodě přiblížit, jak ji dostat do našich měst, jak nám pomáhá se vyrovnávat s každodenním stresem, ale zároveň se jí odvděčit za služby, které nám poskytuje a které při nejlepší vůli nedokážeme adekvátně ocenit," nabádá filmaře prezident festivalu Ladislav Miko.

Do soutěžní části festivalu, který se v Brně uskuteční 20.-23. října 2020, vybere dramaturgie 25 nejlepších filmů, které budou soutěžit ve třech kategoriích - Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Udělovat se bude i Cena prezidenta festivalu a zejména Grand Prix - Hlavní cena festivalu ministra životního prostředí. Filmaři mohou své snímky přihlašovat na webu filmfreeway.com do konce května a stejně jako loňský rok je přihlášení zpoplatněno. Výtěžek z něj půjde na festivalové Prize Money.

,,Letos dostanou na festivalu prostor témata jako zelená architektura, městské plánování, komunitní život nebo chytré technologie. Budeme se o nich bavit na úvodní besedě a prostoupí i celým doprovodným programem festivalu. Pokud to epidemiologická situace dovolí, rádi bychom se vrátili k přednáškám, besedám i filmovým projekcím na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, v Univerzitním kině Scala či na brněnském náměstí Svobody," dodává odborný garant festivalu Bohuslav Binka, vedoucí Katedry environmentálních studií FSS MU.

Festivalový web: www.ekofilm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů