Pátek, 29. března 2024

Město ve Francii bude recyklovat roušky a vyrábět z nich pravítka

Město ve Francii bude recyklovat roušky a vyrábět z nich pravítka

Francouzské město Talence poblíž Bordeaux se rozhodlo snížit ekologický dopad jednorázových roušek, které se používají během epidemie covidu-19. Společně s firmou Plaxtil je budou ve městě sbírat, recyklovat a vyrábět z nich školní pomůcky pro děti, napsala agentura AFP.

"Ve Francii se každý den použije 50 milionů roušek. Je to nový druh znečištění, proti kterému je potřeba bojovat," uvedl Emmanuel Sallaberry, starosta Talence. Ve městě se 42.000 obyvateli slavnostně zahájil provoz prvního sběrného boxu na použité roušky.

Specialista na recyklaci textilií Plaxtil bude jednorázové roušky svážet ze sběrných míst, dekontaminovat je a poté z nich vyrábět pravítka nebo úhloměry. Roušky se zpracují celé, vyjma kovových sponek. Na jedno plastové pravítko nebo trojúhelník stačí zhruba 20 roušek.

Projekt je zatím naplánovaný na deset týdnů. Vedení města Talence doufá, že za tu dobu vybere 100.000 roušek, ze kterých se vyrobí 1600 sad školních potřeb pro děti.

Projekt město vyjde zhruba na 10.000 eur (262.000 korun), což starosta považuje za "snesitelnou částku". Ve městě díky tomu navíc vzniknou nová pracovní místa. Město také ušetří na nákupu školních pomůcek, které ve Francii školákům dodává stát, aby tak zajistil rovný přístup ke vzdělání.

Společnost Plaxtil vznikla v červnu 2020 a spolupracuje již s dvacítkou francouzských obcí na obdobných projektech. Týdně zpracovává téměř milion jednorázových roušek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů