Čtvrtek, 25. dubna 2024

Anketa: Němci si chtějí auta na benzín a naftu nechat

Anketa: Němci si chtějí auta na benzín a naftu nechat

Většina Němců je proti zákazu nových benzínových a naftových vozů. Zjistila to anketa institutu pro výzkum veřejného mínění Civey, kterou mu zadal berlínský deník Der Tagesspiegel. Pouze bezvýfuková auta by na trhu od roku 2030 rádi viděli němečtí Zelení.

Na otázku "Od kdy by se podle vašeho názoru měla přestat v Německu prodávat auta se spalovacím motorem?" odpovědělo 55 procent z 2502 dotazovaných, že by takový časový limit neměl existovat.

S požadavkem Zelených vyjádřilo souhlas jen 22 procent respondentů. Dokonce i mezi stoupenci této strany se pro zákaz benzínových a naftových aut vyslovilo jen 55 procent z nich.

Prodej nových osobních aut v Německu v únoru meziročně klesl o 19 procent. Benzinová auta vykázala meziroční pokles o 41,4 procenta, jejich podíl činil 37,7 procenta. O 35 procent na podíl 25,4 procenta klesl prodej dieselových aut.

Elektromobily dosáhly podílu 9,4 procenta, což je meziroční nárůst o 124,2 procenta. Ještě lépe si vedly takzvané plug-in hybridy s růstem o 161,9 procenta - v únoru měly mezi nově zaregistrovanými osobními vozy podíl 11,3 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů