Čtvrtek, 28. března 2024

Zlínský kraj proplatí majitelům rybníků škody způsobené vydrou a kormoránem

Zlínský kraj proplatí majitelům rybníků škody způsobené vydrou a kormoránem

Zlínský kraj proplatí majitelům rybníků na Vsetínsku škody způsobené na rybách vydrou říční a kormoránem velkým. V součtu dostanou zhruba 367.000 korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajského úřadu Soňa Ličková.

O náhradu škody způsobené vydrou na rybí osádce požádal podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové (Piráti) majitel rybníka na Vsetínsku. Kraj mu proplatí necelých 62.000 korun. "Dalších 305.000 proplatíme společnosti, která má v nájmu rybníky Choryně velká, Choryně malá a Choryně pravá. Na těchto rybnících způsobil škody chráněný kormorán velký," uvedla Ančincová.

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem, medvědem nebo rysem. V roce 2019 takto kraj proplatil škody za více než 2,4 milionu korun, loni to bylo přes 3,2 milionu korun. Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů