Čtvrtek, 28. března 2024

Výsadbu stromů opět podpoříme v červnu, aktuální výzva je vyčerpána

Výsadbu stromů opět podpoříme v červnu, aktuální výzva je vyčerpána

V české krajině porostou nově desítky tisíc listnatých stromů. Lidé aktivně využívali dotace na jejich sázení, dotační výzvu je kvůli vyčerpání přidělených peněz uzavřena. Již letos v červnu přispějeme k "Sázíme budoucnost" novou dotační výzvou.

O peníze na vysazování stromů byl velký zájem. ,,Výzva byla od začátku velmi populární, dvakrát jsme do ní přidávali peníze. I tak ji žadatelé vyčerpali čtrnáct dní před oficiálním ukončením. Celkem evidujeme přes patnáct set žádostí, v nichž rozdělíme 300 milionů korun," popisuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který dotace poskytuje. Třetina žádostí už byla schválena a proplacena.

Pro českou krajinu to znamená desítky tisíc nových vysazených listnáčů. V zemi už jich v tuto chvíli usazeno více než dvacet tisíc, dalších téměř padesát tisíc to čeká v blízké době.

Kdo se teprve rozhoduje, zda žádost podá, nemusí zoufat. V červnu letošního roku se plánuje otevření nové dotační výzvy, která naváže na tu právě skončenou. Výzva č. 9/2019 z Národního programu Životní prostředí byla zaměřena na komunitní výsadbu. Bylo možné získat příspěvek až čtvrt milionu korun na výsadbu listnatých stromů nejen v zastavěných částech obcí, ale také ve volné krajině. Peníze pomáhají dobrovolníkům osadit listnatými stromy veřejně přístupná místa měst a obcí, umístěná přímo v zástavbě a v jejím okolí.

Posláním výzvy bylo zároveň podpořit celonárodní iniciativu ,,Sázíme budoucnost", která si klade za cíl vysázet v Česku během pěti let 10 milionů stromů. Na webových stránkách této iniciativy www.sazimebudoucnost.cz najdete i mapu se všemi vysazenými stromy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů