Pátek, 29. března 2024

Moravskoslezský kraj: Krajská dopadová studie - život bez uhlí

Moravskoslezský kraj: Krajská dopadová studie - život bez uhlí

Moravskoslezský kraj pokračuje v intenzivní přípravě na život bez uhlí. Krajští radní projednali Dopadovou studii odchodu od energetického spalování uhlí v Moravskoslezském kraji. Zároveň pověřili příspěvkovou organizaci Moravskoslezské energetické centrum, aby teoretické závěry studie postupně uvedla do praxe a vypracovala další podpůrné analýzy související s touto problematikou. Vše tak, aby i v budoucnu měli lidé doma teplo, topili ekologicky a za přijatelnou cenu.

Státní Uhelná komise rozhodla o definitivním ukončení využívání uhlí v Česku v roce 2038. Moravskoslezský kraj je na uhlí závislejší mnohem více než zbytek republiky, a proto si nechal zpracovat vlastní dopadovou studii, zda je možné zajistit vytápění domácností i bez uhlí. Ukázala, že to půjde, a to dokonce o osm let dříve, tedy v roce 2030. U průmyslových podniků bude cesta k náhradě uhlí složitější a delší, mnohem více závislá na možnostech pomoci z Evropské unie.

,,Už na ní ale pracují, před půl rokem podepsalo sedm klíčových podniků z regionu memorandum o směřování bezuhlíkového průmyslu. Největší odběratelé uhlí v regionu také potvrdili, že zahájili kroky potřebné k tomu, aby i oni mohli přestat využívat uhlí co nejdříve," uvedl první náměstek moravskoslezského hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka.

Dodal, že Dopadová studie odchodu od energetického spalování uhlí v Moravskoslezském kraji řeší zejména způsoby, jak budou uhelné zdroje pro výrobu tepla obyvatelům, nebytový sektor a průmysl nahrazeny, a navrhuje scénáře zabezpečení dodávek tepelné energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů