Pátek, 19. dubna 2024

Umíte si vybrat LED žárovky? Ve hře není jenom úspora energie

Umíte si vybrat LED žárovky? Ve hře není jenom úspora energie

Pečlivě zvolené osvětlení dopřeje dostatek světla každému rohu místnosti. Jen jeden centrální zdroj proto rozhodně nestačí. Naopak, měli bychom se soustředit na vrstvení světla, díky němuž si vždy můžete v konkrétní části místnosti vytvořit ty správné světelné podmínky.

Mezi nejmodernější druhy svítidel aktuálně patří LED žárovky. Na trhu existuje velké množství druhů a při jejich výběru bychom se proto měli zaměřit na některé konkrétní parametry, abychom docela jistě nesáhli vedle. A co si pohlídat? Zejména:

  • potřebnou wattáž,
  • způsob zapojení,
  • teplotu světla,
  • provedení (standardní anebo stmívací).

LED žárovky a LED diody - není to totéž

I když na první pohled vypadají stejně, každá se pro domácí osvětlení hodí z docela jiného důvodu. Klasické žárovky nabízejí spíše plošné rozložení světla, zatímco diody jsou klasické bodovky. Jinými slovy - umí se zaměřit na konkrétní bod a tomu dodat maximum jasu a svitu.

Samozřejmě jsou již ke koupi i speciální směrové LED žárovky, které si můžete v případě potřeby přizpůsobit právě k oblíbenému bodovému svícení. Využijete je tedy jak pro větší rozptyl světla, tak i ve chvíli, kdy u vás vznikne nutnost osvícení konkrétního bodu v prostoru.

Proč právě LED žárovky

Jestliže je doma ještě nemáte, změňte to. Vyznačují se především značnou úsporností co do spotřebovávané energie. Dále vás pak potěší svou odolností (nejsou tak křehké jako ty klasické) a také odolností proti vlhkosti. Můžete je tedy umístit prakticky kamkoliv.

Nejrůznější vychytávky vám mohou značně zpříjemnit život

Jako první musíme rozhodně jmenovat samostmívací žárovky. Pro ně je typické pomalé rozžíhání světla, a stejně je to později i s jeho zhasínáním. Vaše oči tak nebudou nuceny čelit ostrým přechodům mezi světlem a tmou, takže takto vlastně šetříte jejich zdraví a kondici.

Zvolit si můžete také chytré žárovky, u nichž barvu světla nastavíte přesně tak, jak potřebujete. Snadno tak vykouzlíte uklidňující zelenou, inspirující modrou (tak oblíbenou třeba u hráčů počítačových her) nebo romantickou červenou. Vše se odehrává jednoduše za pomoci dálkového ovládání. Stačí jeden stisk a máte hotovo.

Přizpůsobivé osvětlení jako součást chytré domácnosti

Nemusíte ovšem zůstat jen u změny světla. Napojíte-li tento typ světla na chytrou domácnost, získáte další benefity. Můžete si třeba nastavit teplotu světla podle denní či noční doby. Takže zatímco během dne vám bude společnicí studená nebo teplá bílá, která působí inspirativně a kreativně, během večera se změní na teplou žlutou. Ta má spíše uklidňují účinky a připravuje naše tělo k odpočinku.

Toto barevné spektrum odpovídá i rozložení světla během dne. Snadněji tak ve vašem mozku dojde k tvorbě spánkového hormonu, který vám později umožní plnohodnotný odpočinek. Takovéto osvětlení však může být náročné na rozvody. Připravte se tedy předem. Skvělým doplňkem domácí elektroinstalace může být třífázový dvoutarifní elektroměrový rozvaděč nebo jeho obdobně vysoce funkční příbuzní.

Pozor na zapojení, může vás nepříjemně překvapit

Pamatujete na to, že LED žárovky jsou dostupné ve více než jednom provedení. Obvykle nejspíš budete mít štěstí na standardní šroubovací provedení s odlišnou šířkou závitu (řiďte se při koupi rozměry vašeho svítidla). Ovšem není od věci zmínit, že v posledních letech se na trhu objevují i ty nacvakávací, určené pro specifický typ spotřebičů a svítidel. Takže pozor na to.

A jak vybírat podle wattů? Jednoduše podle příkladů. Stačí si například pamatovat, že obyčejná 3W ledková žárovka nahradí tu běžnou se svítivostí 25-30W. A podle tohoto vzorečku už si snadno vyberete typ pro použití do jakékoliv místnosti.

Zdroj obrázku 1: Skylines / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Fire-n / Shutterstock.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů