Čtvrtek, 28. března 2024

Rok 2021 ve znamení rostoucí ceny ropy - Půjdeme přes 100 dolarů za barel?

Rok 2021 ve znamení rostoucí ceny ropy - Půjdeme přes 100 dolarů za barel?

Všichni čeští řidiči zaznamenali, že levná ropa je dávno pryč, ceny benzínu pod 30 korun za litr se jen tak nevrátí. Ropa v loňském roce zažila jeden z největších poklesů vlivem rapidního pádu poptávky v důsledku drastických protikoronavirových omezení. Jenomže její cena dnes není závislá pouze na rostoucí poptávce. Z dlouhodobého hlediska je ovlivňovaná především politicky, přičemž hlavním tématem už není ani tolik dění na Blízkém východě jako spíše ekologické otázky a energetický přerod na zelenou společnost. Co od ceny ropy čekat v následujícím roce? Dostaneme se přes 100 dolarů za barel?

Koordinance OPECu a ropných firem

Krize stmeluje. Toto tvrzení se dá bezezbytku aplikovat na členy OPECu a Rusko, kteří po roce 2020 nechali stranou vzájemné půtky spolu s cenovou konkurenční válkou a nyní dobře spolupracují na tom, aby velmi pomalu pouštěli kohoutky s ropou a zároveň nezpůsobili ropný šok, kdy by cena ropy vystřelila. OPEC cenu ropy zvolna zvedl na 50 dolarů za barel. Tato částka je velmi důležitá, protože je to obecně cena, za kterou se vyplatí ji těžit v USA a ve většině dalších zemí s výjimkou Saúdské Arábie a jiných arabských petromonarchií, kde se náklady na těžbu pohybují v ceně 20 dolarů za barel. Následně OPEC nechal bez problémů cenu vystoupat nad 70 dolarů za barel, kde se jistě udrží až do konce prázdnin, nebude-li ještě výše.

Země OPECu, které měly ještě nevyrovnanější rozpočet než ostatní státy zasažené koronavirem, nyní zoufale potřebují, aby se ropa prodávala co nejdráže. Zalepení děr ve státním rozpočtu znamená pro většinu tamních vládců především zajištění klidného panování. Analogicky stejná věc platí pro velké ropné firmy zabývající se těžbou. Tyto společnosti mají většinou chronicky podfinancované rozpočty na technickou obnovu, konstrukci a hledání nových ropných polí. V jejich zájmu je taktéž udržet ceny ropy co nejvýš, aby si vytvořily zásoby do nových investic. Tato společná vůle mezi politiky a zástupci ropných firem naznačuje téměř s jistotou, že ropa bude zdražovat i nadále.

Vývoj ceny ropy Brent za poslední rok

Co by mohlo růst cen zastavit?

V krátkodobém horizontu jsou to v podstatě dva faktory. Prvním je íránská ropa. Současná administrativa amerického prezidenta je nakloněna vyjednávání s Íránem o návratu části tamní produkce na světový trh. Určitě však půjde o pozvolný návrat a jen pomalé zvedání limitů pro íránský vývoz, tak aby íránská ropa nezpůsobila pokles cen. V podstatě to může růst cen na několik týdnů zpomalit, nikoliv však otočit jejich dlouhodobý růst.

Druhou možností je další vlna koronaviru. I zde se však dá očekávat, že pokud k ní dojde, ekonomiky se již nebudou tak drasticky zavírat. Lidé se naučili s koronavirem žít a přizpůsobili tomu i ekonomickou spotřebu. V tomto případě by cena poklesla výrazněji, avšak hned po opadnutí epidemie by zamířila znovu vzhůru.

Budoucnost ropy v zeleném světě

Na Finex.cz se dlouhodobě zabýváme jak analýzou cen ropy, tak také dopadem přerodu společnosti ze spotřební na ekologickou a zaváděním hodnot ESG. Tyto tři věci budou v následujících letech klíčové. O významu ropy pro ekonomický život není potřeba se dlouho rozepisovat. Otázkou je, zda je naše ekonomika schopna fungovat při cenách 100 dolarů anebo 250 dolarů za barel?

Dnešní je svět ve velmi paradoxní situaci. Ačkoliv ropu ještě životně potřebujeme, snažíme se jí všemožnými způsoby zbavit. Ve jménu ekologie se bojuje proti automobilismu, velká část velkoměst omezuje používání aut ve svých centrech. Zavádí se hromadná doprava na alternativní pohon. Tyto a jiné způsoby jako třeba zavádění nových daní na diesel by měly vést ke snížení spotřeby ropy, to by však vytvořilo tlak na její cenu. A zde je ten háček. Klaus Schwab ve své knize The Great Reset vidí jako jednu z příčin neochoty změnit společnost na ekologičtější právě nízkou cenu ropy. Čím víc bude ropa stát, tím bude výhodnější hledat k ní alternativy, které by ji měly jednoho dne vytlačit úplně. Sice může jít o utopickou vizi, elektromobilismus má ještě velmi daleko k masovému rozšíření a je otázka, zda se za současného stavu výkonnosti baterií a doby jejich nabití podaří vytlačit spalovací motory. V každém případě to bude dlouhodobě silný důvod pro růst cen ropy.

Chcete investovat do ropy? Jaká jsou zde úskalí?

Investovat přímo do jejích cen je celkem složité, protože se na trhu obchodují smlouvy s určitou dobou dodání ropy k jejímu kupci. Právě tento mechanismus zapříčinil, že se americká ropa prodávala za záporné hodnoty. Obchodníci se jí totiž chtěli zbavit ze skladů, ve kterých nebylo místo a bylo nutné najít prostor pro ropu právě vytěženou. Obchodovat komodity přímo je tedy spíše záležitostí pro zkušené hráče. Sice si můžeme pomoci ETF fondy, které cenu ropy kopírují, ale i tady hrozí stejné nebezpečí.

Alternativou je investování do velkých ropných společností typu Exxon, Shell nebo Total. Jenomže ty mají za sebou ztrátový rok 2020 a jak jsme uvedli výše, čeká je v nejbližší době velké investování. Navíc se ropné společnosti už teď transformují na zelené a hledají nové cesty k investování do obnovitelných zdrojů. Tyto investice budou nemalé, reálně hrozí, že pohltí velkou část zisku. Proto může být investování do těchto společností riskantní. Jak tedy nejlépe využít ropného boomu?

Zajímavou investicí jsou společnosti, které poskytují zařízení na ropné věže, těžební techniku a techniku pro ropovody. Ty budou jako první profitovat z investic do obnovy ropných zařízení, navíc se často jedná o mnohaleté kontrakty. Právě tyto společnosti by měly poutat naši pozornost v následujících měsících.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů