Čtvrtek, 28. března 2024

GENERACE MÜLL?

GENERACE MÜLL?

Téma

Konzum a díky němu vznikající odpad ovlivňuje veškeré světové dění. Mnoho lidí se pokouší vzdát se konzumního přístupu a zkoušejí žít zero-waste, tedy životním stylem s ideálně nulovým odpadem. Mladá generace zase vytváří hashtagy, díky kterým se téma dostává do trendů.

V našem projektu "Generace Müll?" si položíme otázku: jsme my generací odpadků? Nebo to byli to naši rodiče, kteří s nástupem kapitalismu dostali příležitost cestovat, nakupovat auta, ...- a existuje vůbec nějaký ,,viník"? Vnímají to v Německu a v České republice rozdílně nebo úplně stejně? Přemýšlel/a jsi někdy, že navštívíš bezobalový obchod? Víš, že v některých částech Německa používají kouzelné žluté pytle? Chtěl/a by jsi vědět, jak to funguje na recyklační lince? Jak dlouho trvá, než se kompletně rozloží vyhozená pet lahev? Dá se plast něčím nahradit? Nebo si myslíš, že vůbec nemá smysl se tímto tématem zabývat? Vytvoř si svůj vlastní názor na projektu "Generace Müll?"!

Průběh projektu

Budeme se ptát obyvatel a kolemjdoucích, zúčastníme se tématických workshopů, navštívíme zajímavá místa jako recyklační linku nebo bezobalový obchod, ve skupině budeme hodně diskutovat, vyhledávat a zpracovávat informace a především umělecky a divadelně pracovat.

Prvních sedm dní strávíme v mládežnické ubytovně (Jugendherberge) ve Wunsiedelu v Horních Frankách, na závěrečné tři dny se přesuneme do Chebu. Budeme spolu 24/7, žít, jíst a divadelně pracovat.

Osvojování kompetencí a přidaná hodnota projektu

V tomto projektu máš možnost:

  • zvýšit si své povědomí o životním prostředí, budeme se totiž zabývat důsledky naší (odpadkové) spotřeby
  • zapracovat na své kreativitě při divadelní práci
  • posílit v interkulturní skupině tvou schopnost práce v týmu a kritické myšlení
  • naučit se reflektovat sám/sama sebe a přijímat názory ostatních
  • sebejistě vystupovat a vyjádřit se - a to nejen v jednom jazyce

Přihláška a podmínky účasti

Je ti 14 až 20 let a máš chuť na nové lidi a nové zážitky? Pak jsi u nás správně! Nepotřebuješ žádné znalosti němčiny, my se postaráme o to, abychom si všichni rozuměli!
Účastnický poplatek za 10 dní s plnou penzí, cestovným a programem je v případě včasného přihlášení (do 21.6.2021) 1999,- Kč, a poté 2499,- Kč. Přihlašování je otevřeno do 31.7.2021.

Tento projekt je ve spolupráci s DJH. Více o DJH Landesverband Bayern e.V. se dozvíte na www.bayern.jugendherberge.de. Konkrétně k Jugendherberge Wunsiedel, kde se projekt z části koná, najdete zde: www.wunsiedel.jugendherberge.de

Na téma korona

Samozřejmě doufáme, že už v létě bude vše bez problému a projekt se bude moci (pod platnými hygienickými nařízeními) konat. Pokud to nepůjde, bude se projekt konat online. Pokud se z "korona důvodů" nebudeš moci projektu účastnit nebo ti nebudou vyhovovat změněné podmínky ze strany Čojče, pak ti vrátíme 100% tvého účastnického poplatku zpět. Běžná pravidla ohledně vrácení poplatku při odhlášení z projektu najdeš pod FAQ.

Také bavorské Jugendherberge se orientují dle oficiálních nařízení a ochrana zdraví jejich hostů je pro ně prioritou. Ve všech DJH jednají dle hygienického a bezpečnostního konceptu.

Koncept a vedení

2019-adela-horakova

Adéla Horáková

Profil >>>>
Kontakt: adela.horakova@cojc.eu

Teresa Hartl

Teresa Hartl

Profil >>>>
Kontakt: teresa.hartl@cojc.eu

Přihláška na https://cojc.eu/cs/projekty/aktualni-projekty/314-generace-muell

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů