Úterý, 23. dubna 2024

E.ON Energy Globe zná vítěze dvou finálových kategorií

E.ON Energy Globe zná vítěze dvou finálových kategorií

Pasivní dům pro seniory Domov Podhradí a chytrá aplikace na měření kvality vzduchu v kancelářích Luftio. To jsou vítězové prvních dvou kategorií letošního ročníku E.ON Energy Globe. V krásném prostředí pískoven u Veselí nad Lužnicí proběhlo první ze třech letošních vyhlášení prestižních ekologických cen, které už třináctým rokem pořádá v České republice společnost E.ON. Součástí akce byl i koncert skupiny Monkey Business a zúčastnili se i ambasadoři jednotlivých projektů Ondřej Gregor Brzobohatý, Matěj Ruppert, Bára Jánová a Veronika Khek Kubařová.

,,Každý rok obdivuji, kolik zajímavých a kreativních nápadů se nám do soutěže hlásí a letošní ročník nebyl výjimkou. Naplňuje mě to nadějí, že budoucnost nemusí být tak černá, jak někteří předpovídají," říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

V kategorii Země zvítězil projekt pasivního domu pro seniory Domov Podhradí z Týnce nad Labem, který byl ve finálové dvojici s první uhlíkově neutrální městskou čtvrtí Chytré Líchy z Židlochovic. ,,Tím, že jsme vyhráli, můžeme být inspirací pro ostatní. Domov Podhradí je malinký lokální projekt a překvapilo mě, že dokážeme zaujmout a vyhrát i nad tak velkým, jako je městská čtvrť. Je to ukázka toho, že každý střípek je důležitý a dohromady dávají celou udržitelnou mozaiku pro naší planetu," uvedla Dana Motlová, spolumajitelka a provozovatelka Domova Podhradí, která si převzala hlavní cenu od partnera této kategorie společnosti Hornbach.

V kategorii Vzduch veřejnost nejvíce ocenila projekt chytrého zařízení, které hlídá kvalitu vzduchu v kancelářích. To vytvořil studentský start-up Luftio. Ve finále porazil projekt Fakta o klimatu, který sbírá a zveřejňuje informace o klimatické změně. ,,Je to úžasný pocit. Rok a půl tvrdé práce se nám vyplatil a doufáme, že nás to nakopne k dalšímu rozvoji. Chceme dělat analýzy ve firmách a bojovat proti špatné kvalitě vzduchu ve vnitřních prostorech," doplnil Josef Tatíček, spoluzakladatel start-upu Luftio. Toho ocenil partner kategorie Vzduch společnost De Dietrich.

Vyhlášení dalších dvou kategorií se přesouvá do Znojma, kde proběhne v areálu znojemského hradu ve čtvrtek 9. září od 19 hodin. Ocenění se tentokrát dočkají projekty v kategorii Voda a Oheň. Po vyhlášení bude následovat koncert zpěvačky Emmy Drobné a zúčastní se i ambasadoři jednotlivých projektů z řad známých osobností. Akce je znovu otevřená široké veřejnosti a je pro příchozí zcela zdarma.

Záznam prvního vyhlášení můžete sledovat níže:

Soutěž E.ON Energy Globe - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů