Pátek, 29. března 2024

Copernicus: Evropa zažila dosud nejteplejší zaznamenané léto

Copernicus: Evropa zažila dosud nejteplejší zaznamenané léto

Evropa letos zažila nejteplejší léto od doby, co se vedou záznamy. Teplota za letošní červen, červenec a srpen však dřívější maxima překonala jen těsně, uvedla dnes evropská služba Copernicus. Předchozí rekordní léta 2010 a 2018 byla jen o 0,1 stupně Celsia chladnější.

Průměrná teplota za tři letní měsíce byla v Evropě letos téměř o jeden stupeň Celsia vyšší, než je průměr za roky 1991 až 2020. Z léta si však různé evropské země odnesly různé zážitky - zatímco ve Středomoří padlo několik teplotních rekordů, na severu bylo léto chladnější, než je běžné.

"Při vlně veder na jihu Evropy byla 11. srpna na Sicílii zaznamenána teplota 48,8 stupně Celsia. Tato teplota, pokud ji potvrdí Světová meteorologická organizace, by byla nejvyšší kdy naměřenou v Evropě," připomíná Copernicus. Stejná vedra zasáhla také Španělsko a něco dříve Řecko a Turecko, kde vytvořila "vhodné podmínky" pro vznik tamních devastujících požárů.

Záznamy unijní agentury sahají až do 50. let minulého století, Copernicus však čerpá i z dalších dat až z poloviny 19. století.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů