Pátek, 29. března 2024

Zoo Hluboká inspiruje, jak bojovat proti suchu a přehřívání

Zoo Hluboká inspiruje, jak bojovat proti suchu a přehřívání

Návštěvníci zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou dříve procházeli areálem víceméně tradičního vzhledu. Mezi pavilony se nacházely posekané trávníky, udržované stromy a keře, střechy pavilonů měly obvyklé krytiny. Pak ale přišla změna celé koncepce a zoo se začala postupně proměňovat tak, aby se lépe adaptovala na stále častější suchá období.

Střechy nově postavených pavilonů nyní pokrývají rostliny. Některé z nich jsou intenzivní, s vyšší vrstvou substrátu, a umožňují výsadbu menších stromů a keřů. Jiné patří k extenzivním, tvořeným nízkou vrstvou hlíny a sukulenty. Plocha zelených střech v celém areálu nyní dosahuje 1200 metrů čtverečních. Původní krátce zastřižené trávníky nahrazují pestré trvalkové plochy, které dobře zadržují vodu, poskytují potravu pro hmyz a vyžadují méně údržby. Z multifunkční provozní budovy navíc zoo sbírá dešťovou vodu do akumulační nádrže a využívá ji k zalévání.

Díky těmto opatřením se zvýšila schopnost místa zadržovat vodu a panuje zde příjemnější mikroklima pro zvířata, návštěvníky i zaměstnance. Vedení zoo si také pochvaluje, že zahrada je nyní pro návštěvníky příjemná i v případě, že se v expozici nepodaří pozorovat vystavované zvíře.

Adaptační opatření v Zoo Hluboká se v současné chvíli účastní soutěže Adapterra Awards, která oceňuje projekty a opatření zvyšující odolnost proti extrémům počasí - vedru, suchu, ale i přívalovým srážkám, povodním nebo silnému větru. Na www.adapterraawards.cz můžete až do 15. října hlasovat pro nejzajímavější z nich, který od veřejnosti obdrží Cenu sympatie.

Foto18: archiv Nadace Partnerství, autor: Vojtěch Herout


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů