Čtvrtek, 28. března 2024

Papež s vůdci křesťanských církví vyzvali politiky, aby zachránili planetu

Papež s vůdci křesťanských církví vyzvali politiky, aby zachránili planetu

Papež František, arcibiskup Justin Welby, nejvýšše postavený duchovní anglikánské církve, a konstantinopolský patriarcha Bartoloměj ve společném prohlášení vyzvali světové politiky, aby se na nadcházejícím klimatickém summitu pokusili "zachránit planetu". Vůdci tří velkých křesťanských církví napsali, že kvůli klimatickým změnám je potřeba okamžitě jednat a přinést oběti, které zajistí, že svět bude přívětivý i pro budoucí generace.

"Extrémní projevy počasí a přírodní katastrofy posledních měsíců nám daly znovu s velkou silou a s mnoha lidskými oběťmi na srozuměnou, že klimatické změny nejsou výzvou pro budoucnost, ale naléhavou a okamžitou záležitostí přežití," citovala z prohlášení agentura AP.

"Je to poprvé, co všichni tři cítíme povinnost společně upozornit na nutnost ekologické udržitelnosti, na její vliv na trvající chudobu a důležitost globální spolupráce," uvedli náboženští vůdci. "Musíme se rozhodnout, jaký svět tu zanecháme pro příští generace," dodali.

Klimatická konference OSN o klimatu (COP26) se s ročním odkladem kvůli covidu-19 uskuteční v listopadu ve skotském Glasgow. Podle klimatologů i dalších odborníků bude nejspíš poslední šancí, jak zmírnit předpokládané katastrofální dopady globálního oteplování. Papež František se má summitu osobně zúčastnit.

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), který působí při OSN, letos ve své zprávě uvedl, že růst teplot na Zemi jednoznačně způsobuje lidská činnost a že změny klimatu stojí i za nedávnými přírodními katastrofami, vlnami veder či záplavami. Vědci, kteří zprávu připravovali, se shodují na potřebě razantně snížit emise všech skleníkových plynů, podle nich však i při úplném zastavení emisí CO2 lidstvo překoná hranici růstu teploty o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím nejpozději zhruba za 20 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů