Pátek, 29. března 2024

Špatná zpráva pro klima z Německa

Špatná zpráva pro klima z Německa

V první polovině roku 2021 pocházela elektřina dodávaná do německé energetické sítě především z konvenčních zdrojů. Nejdůležitějším zdrojem bylo oproti první polovině roku 2020, kdy jím byly větrné elektrárny, opět uhlí.

Podle zprávy Federálního statistického úřadu ve Wiesbadenu, kterou dnes zveřejnila většina velkých německých deníků, se německá výroba elektřiny z fosilních paliv ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšila o 20,9 procenta a na celkové výrobě elektřiny se podílela 56 procenty. Za prvních šest měsíců roku bylo vyrobeno celkem 258,9 miliardy kilowatthodin elektřiny - o čtyři procenta více než v první polovině roku 2020.

Podíl obnovitelných energií, jako je vítr, sluneční energie a bioplyn, naopak klesl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 11,7 procenta na 44 procent. V první polovině roku 2020 dosáhly ekologické energie rekordního podílu 51,8 procent na výrobě elektřiny. V té době téměř 30 procent německé výroby elektřiny zajišťovaly větrné turbíny na souši i na moři. Nižší spotřeba elektřiny během koronové pandemie také zvýšila podíl zelené elektřiny. Výroba elektřiny z větrné energie nyní klesla na nejnižší úroveň v první polovině roku od roku 2018.

Energetická expertka Claudia Kemfert z Německého institutu pro ekonomický výzkum k tomu v rozhovoru pro deník Passauer Neue Presse poznamenala: ,,Vysoký podíl uhlí znamená, že nesplníme naše klimatické cíle a že to způsobí značné škody na klimatu a životním prostředí. Místo uhlí potřebujeme více obnovitelných energií. "

Zdroj: Hejl Servis

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů